Психиатър: Липсата на правосъдие води до случаите на насилие у нас

1
Това е профилът на битовия насилник - хората, които гравитират около чалготеките, охранителния бизнес, нелегалния бизнес с дрога и проституция, коментира д-р Любомир Канов
Това е профилът на битовия насилник - хората, които гравитират около чалготеките, охранителния бизнес, нелегалния бизнес с дрога и проституция, коментира д-р Любомир Канов Снимка: YouTube / стоп кадър

Това е профилът на битовия насилник - хората, които гравитират около чалготеките, охранителния бизнес, нелегалния бизнес с дрога и проституция, коментира д-р Любомир Канов

Случаите на насилие, които се огласяват напоследък, са айсберг с голяма дълбочина и протяжност във времето назад, за който малко се е говорило и още по-малко се е правило. Този проблем не е от вчера, коментира в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив психиатърът и писател доктор Любомир Канов.

По думите му, проблемът е много голям, но не се отнася само за домашно насилие, макар това да е огромен проблем, а става дума за насилие срещу личността, което остава ненаказано. "Това е част едва ли не от насилническа култура, която се шири навсякъде - дори между деца, ученици, момичета. Това е културен психологически проблем, който може да се обобщи като липса на респект към другата човешка личност, липса на взаимно уважение", смята психиатърът.

Според него, проблемът се корени донякъде в социализма, когато понякога властите можеха да смажат личността, и в прехода, в който в ролята на насилника бяха групировките на мутрите.

"Това е профилът на битовия насилник, който съществува навсякъде. Хората, които гравитират около чалготеките, охранителния бизнес, нелегалния бизнес с дрога и проституция. Хора с определена власт, които могат да набият безнаказано някого, да принуждават приятелките си да проституират и всичко това да мине под радара на полицията и властите", посочи д-р Канов.

Според него съдебната система и правоохранителните органи наистина функционират зле и това се вижда всекидневно.

"Възмущението на хората, което изригна заради нарязаното с макетно ножче момиче, всъщност е възмущение от общото беззаконие. Това е огромен дефицит на справедливост и на правосъдие в България, води до страх и чувство на безпомощност и незащитеност у хората. Има цели области, където възрастни хора живеят в постоянен ужас от терор и това нанася сериозни щети върху психиката на хората. Това е ужасна национална травма", подчерта психиатърът.

Новоприетите от депутатите мерки са в известна степен израз на политическа паника и прибързаност, не са обмислени в дълбочина, защото формулировките в тези закони не търпят никакво правно основание, допълни той.

"В основата на много от нашите недъзи като общество лежат правни недомислия, зле формулирани Наказателни кодекси и т.н, негодна система на разследване, изключително лошо написани закони, които не работят", смята д-р Канов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Д-р Психопатов
    А никой не говори за насилието което държавата упражнява върху населението което живее в нея. Експерименти или бездействие водещи до геноцид. Срещу възрастните - за да измрат по бързо, срещу бедните - за да не тежат на социалната система и да измрат по бързо, срещу по-глупавите - за да не ги занимават с глупости и да се разкарат, срещу по-умните - за да не знаят много и да се разкарат, срещу децата - за да лесно манипулируеми зомбита. Експерименти, опити, тестове - некачествени храни, замърсена околна среда, мизерни доходи, психически тормоз под формата на постоянно неизпълнени обещания. Никой не говори за това насилие, насилието от държавата, представена от тъй наречените политици!
  • 3
    1
    магистър
    Цитат - "В Сингапур живеят 6 млн. души, предимно китайци, които са известни със своето подчинение на закона. Прочутият владетел от миналото Лий Куан Ю успява за почти 30 години управление да превърне тази страна от азиатска „измет“ в икономическо чудо. И в много отношения това е направено благодарение за закони, които сега изглеждат шокиращи и остарели." - Значи всичко опира до възпитание и превъзпитание.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари