"Лукойл" все още не плаща данък "свръхпечалба"

0
Част от текстове в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт все още не са влезнали в сила
Част от текстове в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт все още не са влезнали в сила Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Компанията трябва да внася 70% от разликата между цената на сортовете Брент и Уралс във Фонда за сигурност на електроенергийната система

Част от текстове в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт все още не са влезнали в сила, става ясно от писмен отговор на министъра на икономиката Богдан Богданов на парламентарен въпрос, пише "Инвестор".

Законът беше одобрен в началото на годината и предвижда средства за компенсациите на потребителите да бъдат осигурени от компаниите, които реализират т.нар. "свръхпечалби" от скъпите енергоресурси.

Така например потребителите на руски петрол трябва да внасят 70% от разликата между цената на сорта Брент и руския Уралс във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС).

Оказа се обаче, че точно този текст не е влязъл в сила, защото не са изпълнени всички предвидени в нормата условия - получаване на нотификация от Европейската комисия по директивата за предоставяне на информация в сферата на техническите регламенти, както и положително становище по процедурата за нотификация в съответствие с правото в областта на държавната помощ.

Текстовете на закона бяха обнародвани в Държавен вестник на 24 януари 2023 година и още през февруари вече има нотификация, според която той е нотифициран като фискална мярка. Но според отговора на Богданов едва на 21 септември чрез Представителството на ЕК у нас е подадено заявление по втората нотификация.

Заради неизпълнението на изискванията "Лукойл", като единствената компания, която купува руски петрол у нас, всъщност няма задължение да внася свърхпечалбата си във ФСЕС.

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на сорта Уралс в първите осем месеца на годината е около 55 долара на барел. В същото време цената на сорта Брент варираше около нивото от 80 долара за барел.

През август обаче петролните пазари бяха разтърсени от съобщенията за намаляване на добивите от Саудитска Арабия и Русия, което доведе до цена от над 90 долара за барел за европейския Брент. Данните на финансовото министерство показват, че сортът Уралс вече е със средна цена от 77 долара за барел, но според данни на Bloomberg, набирани от търговци, офертите по морските терминали са вече на ниво от около 85-86 долара за барел.

В края на юли министър Богданов отказа да коментира дали "Лукойл" спазва своите задължения и внася ли във ФСЕС всички дължими суми. Той обясни, че тече проверка и обеща да сподели данните от нея, когато бъде готова. Богданов не даде отговор и на въпроса дали в компанията се подготвят плановете за отказ от руски петрол, както и какъв е процентът на руската суровина в микса на рафинерията.

На 28 септември Народното събрание отмени дерогацията за покупката на руски петрол, която ни предостави Брюксел, и направи своеобразен план за намаляването на руския петрол - до края на тази година в "Нефтохим Бургас" трябва да бъдат преработвани до 80% руски петрол в микса и постепенно до 1 октомври 2024 година компанията трябва да работи изцяло с неруски петрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    не е луд
    този дето яде баницата, а този който му я дава! Асенката нали рипа, че има висока събираемост, що не им вземе парите?!?
  • 0
    1
    Ванка с танка
    Добрите ни братя.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари