„Лукойл Нефтохим“ рязко е увеличил потреблението на руски петрол

0
Москва се възползва максимално от предоставената европейска дерогация за България
Москва се възползва максимално от предоставената европейска дерогация за България

Москва се възползва максимално от предоставената европейска дерогация за България

През октомври рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" е започнала да намалява потреблението на руския петрол сорт „Уралс“ и увеличава вноса на други сортове. Това става ясно от данни на Лондонската стокова борса (LSEG), цитирани от Reuters. Става ясно обаче, че в периода януари – септември, откакто действа европейската дерогация за внос на руски петрол в България, която Брюксел одобри под заплахата на Асен Василев и правителството "Петков", делът на руския нефт е скочил рязко.

Като единствената страна в Европейския съюз, на която бе разрешено да продължи вноса на руски петрол по море след ембаргото на Блока през декември, България вече разчита почти единствено на петрол, доставян от Москва, и финансиращ войната на Владимир Путин в Украйна.

Октомври е първият месец през тази година, в който количествата на руския петрол намаляват. През месеца "Лукойл Нефтохим" ще внесе почти 200 000 тона неруски петрол, включително норвежкия Johan Sverdrup и египетския сорт Western Desert, сочат данни на LSEG. Това е най-големият обем неруски петрол, внесен в рамките на един месец досега тази година, пише Economic.bg.

Руският суров петрол представлява 92% от вноса на страната през януари – септември, което е рекорден дял от общото потребление на бургаската рафинерия. За сравнение, през 2021 г. делът беше под 70%. Алтернативни сортове, включително Sverdrup, Western Desert, Kirkuk от Кюрдистан и Azeri ВТС от Азербайджан, са доставени на малки порции, което представлява само 8% от доставките през януари – септември.

България има само една действаща рафинерия – „Нефтохим Бургас“ – с производствен капацитет 196 000 барела на ден, контролирана от руската „Лукойл“, която освен това доставя необходимия петрол на завода.

Високият внос на руски петрол в България тази година се дължи на нуждата на „Лукойл“ да намери пазар за петрола си, който е под ембарго, казаха търговци пред Reuters.

Трудният пазар в Европа е проблем и за бургаската рафинерия, която трябва задължително да намери алтернативни доставки до следващия октомври, ако иска да продължи да работи, докато търсенето е подклаждано от забраната за износ на кюрдски петрол, добавиха източниците на медията.

Министерството на икономиката на България и руската компания „Лукойл“ не са отговорили на запитванията за коментар от Reuters.

В края на септември Народното събрание разреши на бургаската рафинерия да работи с руски петрол до 1 октомври 2024 г. В периода до 30 септември 2024 г. нефтохимът ще трябва да намалява поетапно количествата на сорт "Уралс". Според гласуваните текстове до края на тази година рафинерията може да ползва в производството не повече от 80% руски петрол, до 31 март 2024 г. – не повече от 75%, до края на юни – до 50%, а до 30 септември – до 25%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари