Луканка от дива свиня натръшка 37 души в село Левски

1
Инспектори от РЗИ - Пазарджик спешно извършват епидемиологично проучване и изследват хората, яли от дивеча
Инспектори от РЗИ - Пазарджик спешно извършват епидемиологично проучване и изследват хората, яли от дивеча

Инспектори от РЗИ - Пазарджик спешно извършват епидемиологично проучване и изследват хората, яли от дивеча

Опасно огнище на трихинелоза е пламнало в с. Левски, община Панагюрище, алармират от РЗИ - Пазарджик.

В началото на Новата 2024 година вече са регистрирани 37 заразени от селото. Инфектирането е станало по време на декемврийските празници, когато заболелите са консумирали месо от дива свиня.

Инспектори и лаборанти от РЗИ - Пазарджик спешно извършват епидемиологично проучване и изследват хората, яли от дивеча, съобщи БНР.

На всички заболели, след преглед, е назначено адекватно лечение и са на домашно наблюдение. Останалите също са на профилактично лечение с цел предотвратяване развитието на заразата.

За възникналите случаи на трихинелоза са уведомени Министерство на здравеопазването, Националният център по заразни и паразитни болести и ОДБХ Пазарджик.

Рискът от заболяването е най-голям през есента и зимата, когато се колят домашни свине, ловуват се глигани и се приготвят домашни колбаси. Тогава се регистрират и най-голям брой заразени.

Човек заболява от трихинелоза при употреба на недобре термично обработено месо, мляно месо и сурови месни продукти /пастърма, филе, луканка, суджук, бабек и др./ от заразено животно, с които поглъща трихинелни ларви. Често заболяват цели семейства и групи от хора, консумирали от заразените продукти.

Болестните оплаквания се проявяват средно 10-15 дни след заразата. Често се диагностицира погрешно като грип, остра вирусна инфекция, простуда, ентероколит и др. В началото започва с болки в корема, повръщане и диария /при леко протичане тези оплаквания отсъстват/. Температурата се повишава над 38 градуса, съпроводена със силно главоболие, очите се зачервяват, клепачите отичат, възможна е поява на сърбящи обриви. Характерни са мускулни болки, движенията се затрудняват, болните са отпаднали. При тежко протичане могат да настъпят усложнения, като неврит, радикулит, пневмония, енцефалит и др. Някои от тези усложнения, ако не се диагностицират и лекуват своевременно, могат да завършат фатално.

Профилактиката на трихинелозата изисква строг ветеринарно-санитарен контрол при добива на месо от домашна свиня и глиган, чрез задължително паразитологично-трихинелоскопско изследване. Не се допуска неизследвано месо за консумация и приготвяне на колбаси, дори и с термична обработка.

На изследване за трихинелоза подлежат всички заклани домашни свине и убити глигани. Ако се открие заразено животно, месото му се унищожава чрез изгаряне. Домашните свине следва да се отглеждат в подходящи, хигиенно издържани помещения, без достъп на плъхове и мишки в тях и до фуража, предупреждават от РЗИ - Пазарджик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    джони
    Дреме ми на ПАТКАТА
  • 5
    1
    бико
    Тутраканско бракониерстват на сърна и сръндак и елен
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари