Лоша новина за пушачите

0
По-скъпи цигари в България
По-скъпи цигари в България Снимка: Thinkstock / Guliver

По-скъпи вносни цигари пускат на пазара в България.

Червеното Marlboro в твърд пакет ще се продава за 5,30 лв. при досегашна цена от 5,20 лв. Това става ясно от регистъра с цените на цигарите, който се води в Министерството на финансите, уточнява Стандарт.  Всъщност по-скъпото Marlboro е регистрирано като нова разновидност на познатата марка тъй като то е с по-малко съдържание на въглероден оксид в цигарите. 

От февруари има и регистрация на Marlboro Silver и на Marlboro Gold в овални кутии също с цена 5,30 лв. Parliament XS (White) в твърд пакет тип "плочка" е регистрирано с цена от 6,50 лв. Регистрирани са и три разновидности на дългото L&M в овална кутия с цена 4,90 лв. при досегашна цена от 4,70 лв.

Причина за поскъпването на цигарите са новите акцизи, които влязоха в сила от началото на годината. През миналата година акцизът за цигарите беше 70 лв. на 1000 къса плюс 38% от продажната цената, но не по-малко от 161 лв. за 1000 къса. А от 1 януари налогът стана 101 лв. за 1000 къса плюс 27% от цената, но поне 168 лв. за 1000 къса. Промяната на акцизите трябваше да доведе до поскъпване на най-масовите цигари с 10-15 ст. Но цените на цигарите са търговска политика на всяка компания и тя сама ги определя според пазара. 

От 2015 г. производителите нямат краен срок, в който да реализират на пазара кутиите цигари със стар бандерол, както беше преди това. Сега фирмите могат да продават тютюневи изделия със стар бандерол и цена до изчерпване на наличните количества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари