Локомотивът от взривения влак в Хитрино е дерайлиралият в Пловдив

0
Разпитват свидетели на инцидента
Разпитват свидетели на инцидента Снимка: БГНЕС

"Няма изтичане на газ, има образувано досъдебно производство, провеждат се разпити на свидетели", това посочи преди минути районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Той потвърди, че фирмата "Булмаркет" е собственикът на трена, както че локомотивът, който тази сутрин дерайлира в Пловдив, е същият теглил взривените цистерни в Хитрино през 2016 година, информира Traffic News.

На мястото на инцидента днес дойдоха директорът на ГД ПБЗН към МВР гл. ком. Николай Николов, шефът на МВР - Пловдив ст. ком. Атанас Илков, районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, директорът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.

Всички представители на органи на МВР и Прокуратурата поясниха, че тепърва ще се изясняват причините за жп катастрофата. Специализирани разследващи екипи от София ще извършат пълен оглед на произшествието. Към момента известно е, че влакът, който е превозвал 25 цистерни с 2100 тона пропан бутан, е дерайлирал рано тази сутрин на Централна гара в Пловдив. Той е пътувал от Сърбия за Пловдив и при навлизане на гарата се е движил с 35 км/ч при ограничение 40 км/ч.

Тогава се е чуло изпукване и тримата машинисти са разбрали, че влакът излиза извън релси. Успели са да овладеят машината на около 40 метра спирачен път. Три вагона, от които една цистерна, са напуснали очертанията на релсите, ала не са се преобърнали.

"Няма опасност за служителите тук, нито за населението на Пловдив. Предстои да изтеглим цистерните, за да позволим пускането на движението", поясни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Според управителя на фирма "Булмаркет рейл карго" Петър Ганев става дума за счупване на езика на входна стрелка при навлизане на композицията в гара Пловдив.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари