Липсват ни над 30 000 медицински сестри

2
22 000 медицински сестри, които работят у нас, са в пенсионна възраст
22 000 медицински сестри, които работят у нас, са в пенсионна възраст Видео: Bulgaria ON AIR

Младите хора все по-рядко се ориентират към тази професия

Малко над 22 000 медицински сестри, които работят у нас, са в пенсионна възраст. Това е една трета от всички заети в професията.

Антоанета Габровска е главна медицинска сестра в онкологичния център в Русе. Завършила е образованието си преди 36 години.

"Акушерките пускат сестрите в болничните заведения почти веднага, в началото на обучението. Още първата година, когато започнах да уча, имах досег с родилки, с новородени, с техните проблеми. Това така ме запали по професията, че повече никога не съм помисляла да я сменям", сподели Антоанета Габровска, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Натъжава я това, че младите все по-рядко се ориентират към тази професия. По данни на съсловната организация у нас не достигат над 30 хиляди медицински сестри.

"Виждам основната трудност в ниската оценка в обществото на труда на медицинската сестра и въобще на специалистите по здравни грижи. Това личи от отлива на кандидат-студентите за тези специалности", добави главната медицинска сестра.

Яница Михайлова е един от малкото млади хора, които все пак избират професията. Тя работи като медицинска сестра от 3 години.

"Това е една моя детска мечта. Записах, с желание го завърших и сега с желание практикувам, давам всичко от себе си", каза тя.

Въпреки трудностите, за Яница всеки ден е победа, когато е помогнала дори на един пациент.

"Ние трябва да ги мотивираме, че всичко ще бъде наред, че ще минат една стъпка от техния живот, ние ще бъдем винаги до тях", добави медицинската сестра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Anna
    Ами ще липсват,като се подигравате с тях,ще става и по зле,ще измирате в болниците,няма да има кой да ви обгрижва!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари