Липсват гръмоотводи на стадиона, на който загина Венци

0
Симеон Симеонов знае къде се намират мълниезащитни елементи, но отказва да каже
Симеон Симеонов знае къде се намират мълниезащитни елементи, но отказва да каже

Симеон Симеонов знае къде се намират мълниезащитните елементи, но отказва да каже

В един от последните августовски дни над Русе се извива внезапна гръмотевична буря. По същото време на градския стадион се провежда редовна тренировка на младежки футболен клуб. Докато тичат към навеса за да се скрият, две от децата са поразени от мълния. Малко по-късно едното губи живота си в болницата. Другото оцелява.

Разследване, направено от “За истината”, установи, че съоръженията на стадиона не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от мълнии.

Инцидентът с починалото дете се случи на 30 август т.г. година на спортния комплекс “Дунав”. Той е общинска собственост, но от 2018 г. се стопанисва на концесия от дружеството “РДС Инвест” ЕАД. Часове след трагедията в отговор на журналистически въпроси собственикът му Симеон Симеонов – по прякор Доктора – коментира, че мястото е оборудвано с два гръмоотвода.

Всичко показва, че те работят", казва пред БТА Симеонов. "Но когато загине дете, нищо не е наред”. За второто е абсолютно прав.

Редица пропуски

Съвместната инспекция на Община Русе, РДНСК, външни експерти и представители на фирмата концесионер, извършена ден след нелепата детска смърт е констатирала редица пропуски в безопасността на обекта. Оказва се, че върху съблекалните няма монтиран мълниезащитен приемник с изпреварващо действие, какъвто е предвиден в одобрения инвестиционен проект. И това не е всичко.

Липсват мълниезащитни елементи на изградените тренировъчни терени, защото според Симеон Симеонов, никой не го е поискал при подписване на концесионния договор. Това обяснение даде Симеон Симеонов на въпрос, зададен от медията.

Мълниезащити се слагат, когато някой поиска, каза Симеонов в телефонен разговор. Терените съм ги получил без мълниезащити. Ремонтирал съм тревното покритие и са останали така. Сложили сме осветление, минали са комисии, никой не е дал препоръки за мълниезащити. Целият терен е опасан със стълбове от по 15 метра”, каза още той .

На фона на всичко това в местната администрация в Русе смятат, че фирмата концесионер изпълнява задълженията си по сключения 35-годишен договор.

Търси се един изчезнал мълниезащитен приемник

След като през 2018 г. спортният комплекс е отдаден от Общината на концесия, започва мащабен ремонт на прилежащите съоръжения. По това време кмет е Пламен Стоилов от ГЕРБ.

Представител на изпълнителя на проекта “Ес Си Ес” ООД е обяснил пред проверяващите, че върху съблекалните е била монтирана мълниезащита. Но при проверката след инцидента тя не е открита.

По телефона Симеонов първоначално твърдеше, че стопанисваният от него общинският спортен комплекс разполага с “всички мълниезащити, които са по проект”. След това обаче промени версията си, признавайки, че във фаталния ден въпросният гръмоотвод върху съблекалните е липсвал. По негови думи обаче той би следвало да се е намирал на ниска височина и съответно да “няма отношение към защитата на игрищата”.

Симеон Симеонов има отговор къде е изчезналият гръмоотвод, но не желае да го сподели публично: “Разследващите органи ни искаха… Предоставили сме снимков материал… Фактури, че е слаган", каза той. "Причината, поради която липсва, естествено, не мога да ви кажа каква е. Той е на много ниско място, възможно е всичко да се е случило с него.

Противоречия има, възражения – не

Твърденията на концесионера в телефонно интервю за „За истината“, и изводите на проверяващите си противоречат коренно. В същото време обаче липсват каквито и да било писмени възражения от страна на представителя на “РДС Инвест” по констатациите на проверката. Когато тя е била извършвана, на място е присъствала Росилина Симеонова – сестра на Симеон Симеонов и член на управителния съвет на “РДС Инвест”, както и Стоян Станчев от дружеството изпълнител на строително-монтажните дейности след 2018 г.

От пресцентъра на русенската община също потвърдиха, че от страна на “РДС Инвест” ЕАД не са били направени никакви възражения по констатациите на проверяващите. След въпроса какви са били основанията за това Симеонов отказа коментар, прекъсвайки телефонното обаждане.

Най-съществено разминаване във версиите има по точка №4 от протокола, съставен след проверката. В нея е записано, че не са представени проекти за извършени строително-ремонтни работи в сградата на хотелската част. Представители на концесионера и фирмата изпълнител са съобщили пред инспекторите, че в проекта “е предвидена мълниезащитна уредба и ще бъде изградена”.

Пред медията обаче Симеонов казва друго. “На хотела и на другите сгради, за които комисиите са искали да има мълниезащитни приемници – ние сме ги сложили. Хотелът още няма акт 16, но на него е монтиран мълниезащитен приемник. Работеше мълниезащитата. Той беше поставен и вързан. Има протоколи.”

Същото той твърдеше и непосредствено след смъртта на 11-годишното момче, когато по „Нова телевизия“ обясни, че „във връзка с реновирането на хотелската част, за която предстои издаване на Акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Т.е. до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона”.

Собственикът на “РДС Инвест” ЕАД” затвори телефона преди да чуе последния и може би най-важен въпрос.

Ако Симеон Симеонов твърди, че на 30 август 2023 г. е имало поставени два гръмоотвода (впоследствие се оказва, че този върху хотелската част липсва, този върху съблекалните – също), то имало ли е въобще някаква инсталация, която да предотврати нелепата смърт на 11-годишното момче?

#РемонтчеНаСтадионче

Концесията на спортния комплекс “Дунав” през 2018 г. стана известна местните групи във „Фейсбук“ в Русе с “кодовото име” #РемонтчеНаСтадионче. Тогава разследане на русенския сайт „Фронтално“ разкри как футболният клуб на Симеон Симеонов „Дунав 2010“, който тогава е наемател в комплекса, извършва скъп ремонт на игрищата, а малко след това Община Русе обявява, че търси концесионер за комплекса. “РДС Инвест” ЕАД”, зад която също стои Симеонов, кандидатства и печели конкурса.

По-късно от „Фронтално“ откриват, че необходимостта от ремонт на стадиона е описана в обосновката на Община Русе за необходимостта от отдаване на съоръжението на концесия. Посочена е дори стойността на необходимия ремонт, която удивително съвпада с разходите, направени „Дунав 2010“ за вече извършения ремонт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    русенец
    Продължавайте да правите бизнес с фирма САНСИ и да си мислете че не подкрепяте мафията в гр Русе и че не сте съучастни косвено със смъртта на детето. Също така родителите да не забравят да продължават да си водят децата да тренират при докторчето. Срам ме е от вас, че живеем в един град!
  • 21
    3
    Да питам
    Коя комисия прие след ремонтите и разреши въвеждане в експлоатация с гриф "годен или изправно съоръжение в рамките на изискванията" ? Кои хора са положили подписи,те какво видяха,констатираха възоснова на което положиха подпис с което дават съгласие? Колко обекти са приети през управлението на ГЕРБ РУСЕ ? Да се направи проверка от санирането на блокове през центъра до дигата и русенски кей.
  • -6
    2
    Казанската афера
    Боклук,не пожелавай това което не искаш да ти се случи теб,гръм да те удари!
  • 22
    1
    Гербче
    Ремонтче, стадионче, магистралче, чекмедженце?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари