„Линамар“ има срок до края на март да оправи аспирационната си система

5
Според инж. Цонка Христова аспирацията в русенския завод не е изчислена правилно и това създава проблемите за въздуха
Според инж. Цонка Христова аспирацията в русенския завод не е изчислена правилно и това създава проблемите за въздуха Видео: Русе Медиа

Според инж. Цонка Христова аспирацията в русенския завод не е изчислена правилно и това създава проблемите за въздуха

Линамар“ трябва да въведе официално в експлоатация аспирационната си система до края на март 2024 г., иначе ще подлежи на санкции.

Това стана ясно на пресконференция в Русе на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и неговите заместници Ренета Колева и Петър Димитров заедно с директора на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова.

При вчерашното си посещение в завода министърът е предложил на дружеството да се организират посещения на граждани в заводи на „Линамар“ в други държави, за да се види как е решен там въпросът с инсталацията. Според инж. Цонка Христова аспирацията в русенския завод не е изчислена правилно и това създава проблемите за въздуха, предаде Русе Медиа.

Министър Попов и екипът му обясниха, че до декември 2024 г. трябва да има промяна на законодателството по отношение на регулиране на миризмите от производствените инсталации.

В доклада, който трябва да бъде готов през идния месец, ще бъде описан опитът на 28 държави, който вече е проучен. След това ще бъдат включени анализи, предоставени от експерти, които са се занимавали в дълбочина с тези въпроси.

След като бъде изготвен докладът с конкретни подходи и предложения, ще се пристъпи към изготвяне на промени в законодателството и нормативната база. Нашата амбиция е да внесем всички законопроекти, а след влизането им за разглеждане в Народното събрание сроковете и резултатът не зависи от нас, но ангажиментът е до края на тази година да имаме прието законодателство в тази област“, каза заместник-министър Ренета Колева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    28
    Питане
    Кога ще има обвинения по НК срещу бивш,бивши началници на РИООСВ Русе? Разследване,кога?
  • 2
    27
    До 26
    Мисля че фирмите да част от играта,а и те не са случайни.Ако извозват по кой ред и начин го унищожават по ред и мачин определен със закон,правилник,инструкция,указания? Трябва много зелева чорба да сме изпили на гладно.за да им хванем вяра ако нищо не станало в първите 40 минути.Кой вярва на тез мишоци.
  • 3
    26
    До:Русенец
    Господине, разсъждавате като почтен човек. Благодаря за Вашето мнение! Цитирам: “фактурите за отпадъчната филтърна суровина. Тя е специфична за производството и би следвало да се извозва от оторизирани фирми, срещу заплащане” Отровителите на Русе не постъпват почтено с нас. Става дума за химическо обгазяване на цял град и околности.Вярвате ли, че “оторизираните фирми,” извозват и т.н.? Вярвате ли на перманентните лъжи на Община Русе и директора на РИОСВ – Русе инж. Цонка Христова?!
  • 2
    25
    Русенец
    До 24: Не говоря за фактури, за закупени филтри, а за фактурите за отпадъчната филтърна суровина. Тя е специфична за производството и би следвало да се извозва от оторизирани фирми, срещу заплащане, което да е фактурирано по количества.
  • 3
    24
    До:Русенец
    Господине, логически би трябвало да е така. Но ….ако започнат да купуват филтри с фактура без да ги използват, а по-късно да ги продават Пак СМРАД!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари