Депутатите ще мъдрят що е то „неприятна миризма"

1
Екоминистерството иска да има дефиниция на термина „неприятна миризма"
Екоминистерството иска да има дефиниция на термина „неприятна миризма" Снимка: Dunavmost / Архив

Екоминистерството иска да има дефиниция на термина „неприятна миризма"

Да се разработи ръководство за моделиране на миризми, в това число дефиниране на термина „неприятна миризма". Освен това при издаване на комплексни разрешителни да се заложи изискване за изготвяне, изпълнение и редовен преглед на план за управление на миризмите за всички инсталации. Това предложение отправиха към депутатите от политическия кабинет на екоминистерството.

Този план следва да е основен инструмент за предотвратяване, справяне с интензивно миришещите вещества и контролиране на миризмата в промишлено съоръжение или съоръжение за отпадъци.

Предложенията, както и констатираните резултати, бяха представени в презентация от зам.-министъра Ренета Колева. Тя обясни, че в рамките на работната група са били изискани становища от министерството на здравеопазването и министерството на регионалното развитие и благоустройството. От здравното ведомство предложили да се въведе етапност в процедурите по екологична оценка и оценка на въздействие върху околната среда, като първо от съответните компетентни органи по опазване на околната среда и водите се изрази становище относно степента на очаквания риск. А от регионалното - да се въведе количествено измерение на термина „системно емисионно нарушение". Пред депутатите Колева обясни, че по време на работната група са разгледани и примери със справянето на миризмите и от други държави, около 28 на брой.

Германия има дългогодишна регулация за миризми, добави тя. "Проблемът с миризмите е сложен. В различните страни той е уреден по различен начин. Няма уеднаквено законодателство", обясни екоминистърът Юлиян Попов, цитиран от bTV. Той посочи, че ЕС не ни предлага някакво решение.

"Имахме няколко точки на действие. Едната беше Русе, която е много популярна. Там свършихме много работа и има още много да се свърши. А в Разград, просто прекъснахме миризмите. Миришеше, сега не мирише", разказа той. По думите му именно казусът в Разград е бил много интерес и може заедно с доклада да се използва като отправна точка за решаване на други случаи, които имат такъв тип проблем.

Той уточни, че са успели през реката там да стигнат до източниците, от които идвали миризмите и да намерят решение. "Проблемите с миризмите нямат универсално нормативно решение. Трябва да се идентифицират на място, да се действа много активно, дори и с малко творчески подход понякога, но и с много строги мерки и контрол", категоричен бе Попов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    чистач в тоалетна
    Що е то миризма е Депутатите да изсерат голямо говно и да смърди в цяла България.
  • 1
    4
    Аман от измамници!
    Колкото по- бързо Русе се отърве от измамниците от ПП/ДБ, толкова по- бързо ще се случи нещо смислено.
  • 2
    3
    хм
    Освен, че Екоминистерството иска да има дефиниция на термина „неприятна миризма". Ние, Русенци искаме от Екоминистерството, както и от РИОСВ - Русе, дефиниция на термина "надделяващ обществен интерес?". Как да се разбира "надделяващ обществен интерес". Гражданите на Русе искат да получат информация за вида и състава на веществата, отделяни от "Линамар" ЕООД.???
  • 3
    2
    Българин
    Какво има да умуват ? За да разберат що е то неприятна миризма, просто да подушат Христо Иванов Бойкикев от проДай България след като е пил мазно кафенце в скута на ПеПеески!
  • 6
    1
    Rv
    Дишай Русе, друго си е да ни правят на маймуни цял живот и ние да си стоим и да се оплакваме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари