Лиляна Павлова: При -10 солта по пътищата не действа

0
Продължават усилията, защото при тези минусови температури - под -10 градуса за дълъг период от време, солта спира да действа
Продължават усилията, защото при тези минусови температури - под -10 градуса за дълъг период от време, солта спира да действа Снимка: Дима Максимова

Нямаме проблем с осигуряването на необходимия финансов ресурс за пътищата при зимни условия, каза във Велико Търново министърът на регионланото развитие Лиляна Павлова.

"Имаме предвидени 60 милиона лв.за този зимен сезон, които да инвестираме. Продължават усилията, защото при тези минусови температури - под -10 градуса за дълъг период от време, солта спира да действа. Единственото, което можем и трябва да използваме това е калциев бихлорид, само такъв тип химия е това, което помага за размразяването на пътищата", обясни Павлова. Тя бе категорична, че пътищата са проходими, но при зимни условия и на този етап няма места, на които да има проблем, предаде 24 часа.

"Там, където сме установили, че фирмите не са излезли навреме или не са изчистили достатъчно добре, ще има глоби. На места много добре се справиха, направиха всичко необходимо. На някои места имаме критики, но това го правим като разчет в края на сезона", каза Лиляна Павлова.

Всички средства, които не са инвестирани в почистване на сняг, ще отидат за ремонти. Тя отхвърли твърденията, че парите от винетки отиват за запълване на дупки в бюджета.

"Всеки един лев приход от винетни стикери може да се използва единствено и само в бюджета на пътната агенция. Такава хипотеза няма защото закона го е регламентирал, а ние живеем в правова държава и спазваме закона", категорична бе Павлова.

Тя увери, че се работи в посока да няма повишаване в цената на стикерите догодина.

"Ако въведем междувременно тол системата може да не се налага да вдигаме цената на винетката, защото ние искаме един по-справедлив смесен модел, а именно чрез толтакса за изминато растояние да плащат повече тежкотоварните автомобили и транзитния трафик и по този начин може би изчисленията ще покажат, че ще имаме достатъчен сериозен приход, който да инвестираме обратно в ремонт на пътища", каза Павлова.

Приходите от винетки за 2015 г. са 230 милиона лв., но от тях се приспадали разходите за производство, разпространение, както и 13 милиона лв., които стрували на пътната агенция безплатните стикери за 190 хиляди коли на инвалиди.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари