Лихвите по депозитите тръгнаха нагоре

2
Вече четири финансови институции премахнаха таксите за съхранение на големи суми
Вече четири финансови институции премахнаха таксите за съхранение на големи суми

Още една банка обяви, че вдига лихвите по депозитите след решението на Европейската централна банка от юли да завиши основния лихвен процент с 0.5 пункта

"Алианц Банк” повиши лихвите по депозитните продукти в унисон с политиката на ЕЦБ и промяната на макроикономическата обстановка. От 9 август банката премахна отрицателните лихви за депозити над 500 000 лв. и предложи положителни лихви за депозити до 10 млн. лева за индивидуални и корпоративни клиенти", съобщиха от финансовата институция.

Така при стандартните едногодишни депозити за физически лица в “Алианц Банк” лихвата е вече 0.15% в лева/евро и 0.45% за долари. По депозит "Комфорт", по който могат да се внасят суми по всяко време и да се тегли лихвата ежемесечно, за 3-годишен срок лихвата е 0.30% за лв./евро и 0.60% за долари. От банката уточняват, че новите лихви ще започнат да действат автоматично за клиентите им на падеж, без да се налага някакви допълнителни действия от тяхна страна, пише в. “Сега”.

Няколко по-малки банки също повишиха лихвите по депозитите през последния месец и за по-дългосрочните влогове те вече достигат 1.5-2% годишно.

По-голямата част от банките у нас обаче през последните две години престанаха да поддържат депозити и преоформиха спестяванията на клиентите си в разплащателни сметки. Освен че са без олихвяване, по тези сметки се дължат месечни такси, а за суми над 200 000 или 400 000 лв. се дължи и такса съхранение - обикновено 0.7% на година.

Четири банки вече обявиха от началото на август насам, че премахват таксите за съхранение - ОББ, КВС Банк (бивша Райфайзенбанк), Пощенска и Уникредит.

Все още банките у нас не са започнали да повишават и лихвите по кредитите, което също е очакван ефект от новата политика на ЕЦБ. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Отегчен
    Депозит в банка?! Няма по тъпо нещо. Идея си нямам от къде идва българската глупотевина: "бели пари за черни дни". Сума народ изгоря покрай банки и девалвации на лева, но така и не се научи. Всеки свободен мой лев отива в закупуване на злато и мед /бакър/. Тук там и земеделска земя. Нямам представа, но в момента нямам и 2000 лева в банка.
  • 5
    1
    Златна рибка
    Измамници, крадци
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари