Личен лекар: Ако се реализира новата реформа, кой ще преглежда пенсионерите по селата?

1
Възрастните хора нямат интернет
Възрастните хора нямат интернет Видео: NOVA

Обсъжда се поредна реформа в здравеопазването - електронно досие на пациентите, сваляне на тежестта от личните лекари и записване на онлайн час при специалист.

Как гледат на това пациентите отговори потърси Антон Чавдаров.

Пенсионерите в българските села масово са отчаяни от здравната ни система. За тях достъпът до личния лекар често е невъзможен. Причината е, че на село джипитата имат точно определен ден и час, в който стоят в кабинета си. В останалото време ги няма.

Без постоянен лекар наблизо за хората остава при спешен случай да звънят на близките си или на Бърза помощ. И хората искат промяна, но се колебаят дали са способни да я понесат, или съвремието, технологиите и дигитализацията ще ги изолират в свят, в който не могат да отидат на лекар. Целодневни кабинети с постоянно лекарско присъствие е желанието на живеещите в селата.

А във Великобритания отдавна електронните досиета и записването на часове онлайн са факт. Това обаче не подобрява значително медицинското обслужване. След пандемията има листа от над 6 млн. души, които чакат за лечение, включително болни от рак, нуждаещи се от смяна на става и очни операции. Властите признават, че ще трябват години за решаване на проблема, тъй като има недостиг от 93 000 медици.

Характерно за британското здравеопазване е, че трудно се получава достъп до специалист и се изписват антибиотици в краен случай, което принуждава някои българи на Острова да си носят лекарства от родината и да се самолекуват.

В Англия на Ева никога нe й се е налагало да плаща за лечение.

Децата получават всичко безплатно, което им е по рецепта. Лекарските им прегледи са безплатни, включително зъболекар, очен лекар. Синът ми е с очила и всяка година му се полагат чифт безплатни. На възрастните над 60 г. също са им безплатни рецептите”, разказва жената.

Тъй като съпругът на Ева е поляк, тя има поглед и върху полската здравна система и нейната равносметка е следната:

В България и Полша по-бързо можеш да стигнеш до даден специалист, докато тук, ако не си на частно, всичко става бавно, освен ако не си някакъв спешен случай – тогава действат изключително бързо. Ако трябва да минеш през цялата система, чакането ти е минимум 3 месеца”.

Темата коментира и в студиото на „Събуди се” по NOVA личният лекар Мирослав Спасов.

Имаме една идея, хвърлена в публичното пространство. Официално предложение с рамка, по която да се случи реформа, няма. Изумени сме защо се говори за нещо такова преди да е обсъдено с нас. Вероятно реформата ще бъде реализирана бързо. Здравната система е малко консервативна, както ни обвиняват някои политици. Ние се придържаме към статуквото. Истината е, че от 20 години джипитата даваме идеи как да се подобри и доболничната, и болничната помощ, но не срещаме подкрепа”, каза докторът.

По думите му не е ангажимент на пациента да си създаде електронно досие. „Възрастните хора срещат затруднение с интернет. Доста често българският пациент не желае да спазва установения ред в лечебните заведения, не желае да си записва часове онлайн дори за неща, които могат да се предвидят. Ако се реализира новата реформа, кой ще преглежда възрастните хора в селата”, каза още д-р Спасов.

Той отправи апел към политиците да се научат да говорят с правилните термини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Докторче,
    Те, пенсионерите по селата, си мрат от недоимък, глад, студ и цигански побои и без вашата *безценна* лекарска помощ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари