Летище „Гетуик” отмени редица полети

0
Като причина е изтъкнато заболявания на персонала, обслужващ аеродрума
Като причина е изтъкнато заболявания на персонала, обслужващ аеродрума Снимка: David Parry/PA

Около 26 полета на нискотарифната авиокомпания "Изиджет" (Easyjet) от и до лондонското летище "Гетуик" са отменени с кратко предизвестие

Като причина е изтъкнато заболявания на персонала, обслужващ аеродрума, предаде Би Би Си.

Летището е изправено пред недостиг на персонал в кулата за контрол на въздушното движение, каза негов говорител.

"Гетуик" потвърди, че 13 пристигащи и 13 заминаващи полети са били отменени от общо 180 полета на "Изиджет", планирани за днес 23 август.

"В 07:00 часа бяха наложени ограничения върху броя на полетите, които могат да пристигнат на "Гетуик", поради отсъствието на персонал" в контролната кула на летището, каза още представителят на летището, като допълни, че "в резултат на това някои полети през деня може да бъдат забавени или отменени".

По-рано през лятото "Гетуик" нае допълнително 400 служители по сигурността, за да облекчи опашките от чакащи пътници. Също така бяха въведени ограничения за ежедневните полети, което трябва да помогне на пътниците "да изпитат по-надежден и по-добър стандарт на обслужване".

Това лято хиляди хора по летищата бяха засегнати от отменени полети и закъснения. Като цяло браншът се бори с недостиг на персонал, тъй като търсенето на въздушни пътувания се възстанови след пандемията.

Същевременно "Гетуик", второто най-натоварено летище в Лондон, отчете финансовите си резултати за първото полугодие на годината, според които летището "сега оперира както обикновено".

При представянето им бе заявено, че не се очаква удължаване на ограниченията на полетите след края на август. Противно на това "Хийтроу" съобщи миналата седмица, че ще удължи ограничението на изходящия си трафик до края на октомври поради недостиг на персонал, припомня Би Би Си.

"Гетуик" прогнозира пътникопотокът му да достигне 32,8 милиона души през 2022 г. Въпреки това фактори като инфлационния натиск върху разходите и търсенето през зимния сезон могат да повлияят на прогнозата, информира Ройтерс.

"Все още имаме да извървим значителен път, но силното търсене ускори възстановяването на "Гетуик" от пандемията", каза главният изпълнителен директор Стюарт Уингейт.

По думите му "безпрецедентният ръст" на трафика е довел до краткосрочни оперативни проблеми през юни. Предприетото ограничаване на капацитета на летището през училищните ваканции през юли и август гарантират надеждни разписания на полетите през летните месеци.

Търсенето на пътувания през второто тримесечие достигна 74,3 на сто от нивата преди пандемията.

"Гетуик" заяви, че се е върнал към рентабилност през първото полугодие на годината, отчитайки основна печалба от 148,3 милиона бр. лири за периода в сравнение със загуба от 50,2 милиона бр. лири през същите месеци на миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари