Хаос по летищата в Европа и отменени полети: Как да защитите правата си

1
Съветите на Богомил Николов от "Активни потребители"
Съветите на Богомил Николов от "Активни потребители" Снимка: SynthEx / Shutterstock.com

Причината за огромния проблем е липсата на служители

Хаос по летищата може да провали почивката на стотици туристи това лято. Причината са закъснения и отменени полети заради липса на служители. Най- сериозно засегната от кризата се очаква да бъде Европа.

С началото на летния сезон има сериозно увеличение на броя на пътниците в Европа. Пътуващите със самолет обаче трябва да са подготвени, че може да се наложи да чакат по-дълго от обичайното. Причината е липсата на служители.

"Доста от хората, които бяха принудително освободени, пуснати в неплатен отпуск или принудени да напуснат в авиационната сфера, сега нямат намерения да се върнат", коментира в ефира на Bulgaria On Air авиоекспертът Александър Богоявленски.

Бързо решение няма. А стотици хиляди може да се окажат с провалени почивки. Обучението на нови кадри ще отнеме много време, а възстановяването на сектора - години.

"Сега ще бъде много трудно да се привлече този, от една страна, квалифициран персонал, от друга страна хора, които бързо да могат да бъдат обучени да извършват същата тази работата. Защото тя освен тежка, е и много отговорна", обърна внимание Богоявленски.

Всеки трябва да знае правата си, когато е на път и възможно най-бързо да потърси обезщетение в случай на отменен полет или закъснение.

"Трябва да знаем две неща. Първо, че при всяко едно закъснение авиокомпанията ни дължи грижи - да осигури храна, напитки, ако се налага нощувка. Второто нещо, когато закъснението е по вина на авиокомпанията, а не в резултат на форсмажор, тогава всеки пътник може да претендира и обезщетение", обясни Богомил Николов от "Активни потребители".

Отражение върху цените вече има и вследствие на войната и проблемите с енергийните доставки. Въпреки това сезонът се очертава да бъде по-силен в сравнение с предходните две години.

Пътуванията към чужбина вече са се увеличили двойно в сравнение с миналата година, като се очаква ръстът да продължи до края на лятото. На летищата в страната това лято се очакват най-много полети от Полша, Германия и Великобритания .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ХАХАХАХАХАХАХАХА
    Тъпите рашистки тролчета налапали на късокракия раковоболен сатрап стафидките и мучат в екстаз! Ах, колко сте жалки и слабоумни! Ама не ни е жал за вас де!
  • 1
    2
    Ам бубата!
    Ама само как ви го натътрузи Вова Путин – целия, до топките! Не само на лицемерна €вропа, ами и на лукава Америка! Ще ми разработвате вируси в американски био-лаборатории в уСрайна, а?
  • -2
    1
    12345
    ами шута в топките на световната авиация със затворената за полет половина от полу-кълбото ака Русия ? как изведнъж изпонапуска и се изпораспуска персонала ? никой не казва защо се случи това. как досега , дори и в ковида нямаше такива шокове и изведнъж, БАМ, няма персонал, не иска и да се връща. лицемерни маймуниииии кажете си го, дългата буба на Владимир ви намери и там.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари