Лена Бориславова: Няма да се допусне плащане на газ в рубли

3
Това стана ясно след заседание на МС
Това стана ясно след заседание на МС Снимка: © Novini.bg

Това стана ясно след заседание на МС

Позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво е, че няма да се допусне нарушение на действащите договори, в които ясно е предвидено, че плащания се извършват или в евро, или в долари.”. Това заяви говорителят на кабинета лена Бориславова в отговор на въпроса ще плащаме ли за доставките на газ в рубли, каквото е искането на Русия, предава NOVA.

Обсъдихме какви допълнителни мерки могат да се предприемат при евентуално спиране на доставките, за което обаче към този момент няма очакване, защото България се захранва с газ по различен път. Малко вероятно е да има такива последици за нашата територия”, подчерта тя.

По думите й алтернативните доставки могат да бъдат приети по газовата връзка с Гърция. „Както знаете от там има голям капацитет за усвояване на азерски газ. Освен това през връзката ни с Турция също могат да се подадат допълнителни количества към българската газова мрежа, от други държави, които не са Русия”, посочи тя. И допълни: „Текат преговори с Турция по свързването на газовите ни системи”.

Бориславова беше категорична, че правителството е в постоянна връзка с азерската страна за текущото изграждане на газовата връзка, по която ще минават количествата, които държавата ни има право да получи, но предишният кабинет, по необясними причини, е отказало да получава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    Пуциян
    Путин пред Шолц: Европа все още може да плаща руския газ в евро 30.03.2022; 21:43
  • 1
    9
    Bonkerz
    Коментираните сте пълни лаици на тая тема. Има си договори и ако газпром ги наруши цял свят ще знае, че не може да им се вярва и по икономически въпроси и сами ще се компрометират. Ще видите, че няма да се променят договорите и валутата на плащане. Той Путин беше казал и че ще си плащат външния дълг в рубли, но скоро си направиха дължимите плащания във валута, иначе ще изпаднат в неплатежоспособност, което не се е случвало от 100 години и хептен ще им падне кредитния рейтинг и няма да получават заеми, лизинги, стоки и т.н. Рассия има отчаяна нужда от пари и то от западни пари. А иначе рублите никъде по света не се приемат, държавата определя нереален обменен курс и си решават колко да е цената им с неикономически средства от централната банка, която не може да я поддържа. Преди 30 год курса е бил 1 долар за 25 рубли, а сега е 1 долар за 85 рубли и по-зле ще става и ще се обезценява още. Забележете, че Рассия не е спряла газа за Европа през Украйна. Държавата агресор плаща на нападнарата страна транзитни такси, за да ползва газопровода щото имат отчаяна нужда от нашите Евро, с които строят ракети и ги насочват към нас... Европа дава над 3/4 От приходите на Газпром, без нас фалират директно, по 700 милиона Евро на ден получават от нас. Газопровод към Китай е само 1 и не може са се построи бързо, а и Китай употребява малко газ и плаща най-ниската цена, Рассия изнася и раздава концесии в Сибир почти на загуба, Китай ще я прегърне в задушаваща прегръдка.
  • 2
    8
    ...
    внимавай, кифло ! ако децата останат на тъмно и студено, първо твоята тиква ще оскубя. мамицата ви лизаческа. само да спре тока и газа, пък стой та гледай, какво ви чака. знаех си че киро канадския сироп е помияр и не гласувах за него. сега от това ми е една идея по-леко.
  • 2
    7
    Pyce
    Ти коя беше??? Ако това е решение на МС е голям смях!!! Собственикът на газа решава за какво ще го разменя/продава - рубли, стъклени чаши, паста за зъби, домати ... Ти се моли да не си получаваш заплатата в рубли, защото това също се решава от МС!
  • -2
    6
    русенец
    Интересно, преди няма и седмица Кирчо бърборкото каза, че за България не е проблем да плаща в рубли. Сега тази девойчица, която не помня на кого каква беше, казва от името на правителството, че няма да плащаме в рубли. Да не би Кирчо да са го инструктирали и той за пореден път да си е сменил мнението? Боже, как ми липсва вече Тиквата!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари