Лекарският съюз заплаши с протести и дела, ако не върнат хартиените рецепти

2
Над две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти, алармират от БЛС
Над две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти, алармират от БЛС

Над две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти, алармират от БЛС

Отговорните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с електронните рецепти за антибиотиците и за лекарствата за диабет, се настоява в позиция, изпратена от Българския лекарски съюз (БЛС). В противен случай от съсловната организация си запазват правото на протестни действия и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път.

Проблемите, според съсловната организация, се изразяват в дискриминация на над две трети от лекарите в България, които не могат да изписват електронни рецепти, включително работещите в спешна помощ. „Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др.“, посочват от БЛС.

От БЛС подкрепят дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за предписване на медикаменти, но „с електронната рецепта дигитализацията в здравеопазването не се изчерпва“, допълват от организацията.

За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите от БЛС предлагат въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в Националната здравно-информационна система и да се съхранява след изпълнението ѝ, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговия пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

За да не се лутат пациентите, бързо да се въведе достъпен дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките, предлагат още от БЛС.

Да се направят законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет.

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов каза, че продължава събирането на сигнали за пропуски в системата, за които ще се търси решение. Преди дни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че няма да се преустанови изписването на е-рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на диабет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари