Лекарите в Русе излязоха на протест

0
Лекарите в Русе излязоха на протест
Снимка: Топ Новини

Лекарите от Русе се събраха днес в 13.00 часа пред сградата на Хирургическия блок на едночасов протест, с който се включиха в Деня на протеста на европейските си колеги. Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение на 60-ия си извънреден събор, който се проведе между 9 и 11 май във Варна, да подкрепи колегите си от ЕС. от БЛС изтъкнаха, че исканията им са изцяло икономически, без политическа окраска, като се акцентира върху недоволството от рестриктиваната политика, водена от Здравната каса.

В Деня на протеста исканията на медиците от България и ЕС са за по-добро финансиране на здравеопазването, изтъкна заместник-председателя на Регионалната колегия на БЛС в Русе д-р Силви Йорданов. Той допълни, че участниците в протеста искат и по-добро качество на здравеопазването, както и намаляване на корупцията в сферата, визирайки политиците и големите корпоративни компании.

Друга важна точка, вписана в декларацията на лекарите от ЕС, е да се спрат репресиите върху медицински работници. Оказва се, че не само в България, но и в останалите европейски страни, лекарите стават обект на агресия, докато изпълняват служебните си задължения. На последно място се искат и по-добро заплащане, както и по-добри условия за работа.

Д-р Йорданов изтъкна още, че за пръв път се случва лекарски протест в общоевропейски мащаб. За България той посочи, че има дефицит в бюджета на Националната здравно-осигуритена каса (НЗОК) за 2014 г. Само за 4 месеца той е нарастнал на над 400 млн. лева. За момента БЛС изисква ревизия на бюджета, но ответна засега реакция няма. Ако до 30 май положението е същото, ще започне обсъждането на по-сериозни ефективни действия от страна на медиците, каза още той.

Според д-р Кирил Панайотов пък това, което е лошо за европейските лекари и медицински сестри, за съжаление е добро за нашите и те масово емигрират. С течение на времето този проблем ще се изостря все повече, тъй като управлявалите досега правителства не са взели мерки, за да променят това положение и да задържат кадрите в здравеопазването. Сега за Русе се търсят лекари от цяла България, което обаче оголва позициите в други региони.

Исканията на българските лекари съвпадат с тези на колегите им от Европейския съюз, посочи д-р Георги Тодоров, регионален представител на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той посочи като сериозен проблем постановление № 94 на Министерския съвет (МС), според което надлимитната дейност на медиците ще се заплаща. Това, обаче, според него, няма как да се случи, защото има една сериозна препратка в документа – ако има бюджет, а от сега е ясно, че такъв няма. Това неминуемо ще рефлектира върху пациентите. Лекарите в извънболничната помощ могат да се спасят, като посочват ценоразпис за услугите си, но тези в животоспасяващата помощ нямат полезен ход. Той заяви, че причина за проблемите е цялата структура на здравеопазването в България. Според него се върви към състояние на недофинансираност и на липса на кадри, което в крайна сметка ще доведе и до нарушаване на Конституцията, споде която всеки има право на медицинска помощ.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари