Лекари алармират: Всеки трети със сенна хрема е заплашен от астма!

0
Д-р Силвия Новакова разкри защо все повече страдаме от алергии и как да се справим с тях
Д-р Силвия Новакова разкри защо все повече страдаме от алергии и как да се справим с тях

Всеки трети с алергична хрема у нас е заплашен от бронхиална астма, алармират специалистите от диагностично-консултативния кабинет в Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в началото на Световната седмица на алергиите.

Тя се провежда от 2 до 8 април и нейната цел е да увеличи информираността на хората към заболяването, което все повече зачестява.

Очакванията са, че до 2025 г. 50% процента от европейците  ще страдат от някаква форма на алергия, пише Труд.

Алергиите са отговор на имунната система срещу съставки, които нормално съществуват в околната среда. Живеем по начин, по който късаме връзката си с природата – 90% от времето си прекарваме в затворени помещения, използваме химия, нямаме контакт с естествената среда. Това е основната причина, която обяснява защо алергиите се увеличават с толкова висока честота. Не по-малко значение има замърсяването на околната среда. Например частиците дизелово гориво полепват по полените, а това променя състава им. Те стават изключително агресивни и много малко количество от тях е достатъчно да предизвикат оплаквания“, твърди алергологът д-р Силвия Новакова от УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив.

По това време на годината много хора страдат от кихане, зачервяване на очите, запушване на носа и сърбеж и смятат, че е започнала поредната настинка. Твърде вероятно е обаче това да са  първите алергични симптоми, тъй като поленовият сезон вече започна, коментира д-р Новакова.

Според нея симптомите се повтарят в годините и започват с пика на съответния полен, към който човек е алергичен. През март са дърветата, през април – тревните и житните култури, след това са плевелите. Сезонът на алергиите е доста дълъг – започва в края на февруари и приключва септември-октомври.

Затова лечението трябва да започне още сега, а не когато се изявят силните симптоми. По този начин засегнатите ще могат да се справят сравнително добре в сезона, който е проблемен за тях. Ако се чака, съществува опасност от рязко влошаване качеството на живот с недоспиване, намалена работоспособност и невъзможност за извършване на ежедневните дейности. Най-големият риск обаче е от развитие на бронхиална астма. Той съществува при всеки трети-четвърти пациент с  алергична хрема“, подчерта д-р Новакова.

Тя е категорична, че алергиите се лекуват, особено тези към тревните полени и микрокърлежите, които са най-честите в България и Европа.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари