Бургаски лекари спасиха майка и бебето й

0

Лекари от бургаската болница спасиха живота на родилка и бебето й.

30-годишната Весела Кръстева постъпила в УМБАЛ-Бургас с хематологична диагноза във вътрешно отделение, бременна в седми месец. Тя била в много тежко състояние, с висока температура, почти пред сепсис, с много влошени кръвни показатели. Изследванията били като на пациент с левкемия или имунна недостатъчност. Уговорено било транспортиране до София с осигурени от болницата реанимобил и екип от гинекологично отделение, който междувременно започнал лечение, съобщава Дарик.

Ден по-късно състоянието на плода рязко се влошило и се наложило Цезарово сечение. Лекарите трябвало да избират кого да спасят – родилката или бебето, защото за майката имало огромен риск при операция заради драматично влошените кръвни показатели. Без операция, обаче, означавало бебето да загине – четвърто загубено дете при неясна прогноза за жената. Свикана била спешна лекарска комисия от ендокринолог, хематолог, анестезиолози и гинеколози. 

Шефът на гинекологично отделение д-р Горанов поел отговорността Весела да бъде оперирана по спешност, а не транспортирана до София предвид високия риск за нея и плода.

Секциото било направено от него и д-р Златин Трепечов. Операцията била успешна. Родена била и Станимира, която тежи 1,800 кг.

В момента бебето е в кувьоз и на терапия със сърфактант (вещество, развиващи белите дробове). Благодарение на грижите в Неонатология на УМБАЛ Бургас прогнозите за нея са добри.

Майката Весела се възстановява. Тя също се чувства добре.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари