Лекари: След коклюша се очаква бум на морбили

0
Според СЗО случаите на морбили са се увеличили през последните месеци и се очаква тази тенденция да продължи
Според СЗО случаите на морбили са се увеличили през последните месеци и се очаква тази тенденция да продължи

Д-р Ангел Манчев: Проблемът е, че все повече отказват да се ваксинират

След епидемията от коклюш в България се очаква бум и на морбили. За това алармират лекари и се аргументират със зачестилите случаи на тази болест и в Европа в последните години.

Ние не сме на остров и контактуваме със света. С епидемиите ще е така. Сега има коклюш, после ще е морбили, след това нещо друго. Лекарите са подготвени и не мисля, че има поводи за силно притеснение. Особено за тези, които са отговорни към собственото си здраве“, коментира пред „Здраве с „Телеграф“ общопрактикуващият лекар д-р Ангел Манчев.

Риск

Както и с коклюша, така и с морбилито рискът идва от факта, че все повече хора отказват да се ваксинират. Особено в квартали, в които има проблеми с хигиената, това си е масова практика. Не мога да си обясни от какво ги е страх, но тази тема не е в компетенцията на моята скромна практика“, сподели още лекарят. Той припомни, че в началото на годината Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) призова европейските страни да проведат спешни имунизационни кампании, тъй като през първите 10 месеца на 2023 г. на континента са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, отколкото година по-рано. Организацията заяви, че намаляващите нива на ваксинация са отговорни за възраждането на вируса, който причинява треска, кашлица и в редки случаи пневмония, възпаление и смърт.

Ръст

СЗО регистрира повече от 30 хиляди случая на морбили в периода от януари до октомври 2023 г., докато през 2022 г. - само 941. Според СЗО случаите на морбили са се увеличили през последните месеци и се очаква тази тенденция да продължи, освен ако не се предприемат незабавни действия. Пандемията от коронавирус е попречила на плановата имунизация на деца през 2020-2022 г. Изчислено е, че повече от 1,8 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили през този период.

Досега случаи на заболяването са регистрирани в страни, където морбили официално е обявено за ендемично заболяване. През януари Здравната агенция на Обединеното кралство (UKHSA) обяви национално извънредно положение поради нарастване на случаите на морбили в цялата страна. Миналата година в Румъния за първи път от началото на епидемията почина човек от морбили. През 2018 г. заболеваемостта в Европа достигна 10-годишен връх, което предизвика безпокойство. От началото на тази година в България е регистриран само един случаи, но лекарите са в готовност, ако картината се промени в следващите седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 2
    Мале, мале, ако спрат Гугъл, отиде ти и средното и виШото образование! BTW, какво си завършил, ДАШ-а ли?!?
  • 1
    2
    ***************************************************************************************
    „...Ваксината срещу магарешка кашлица (коклюш) не е нито много ефикасна, нито безопасна. Ефикасността на ваксината е от второстепенен интерес – въпреки че хиляди ваксинирани деца все пак се разболяват – тъй като най-големият спор се води около безопасността на ваксината. Министерството на здравеопазването винаги е твърдяло, че сериозните нежелани реакции на ваксината срещу коклюш са изключително редки, а официалното мнение е, че рискът от мозъчно увреждане на дете от ваксината е не по-голям от едно на 100,000. Като оставим настрана факта, че за мен рискът от едно на 100,000 е неприемлив, интересно е да се разгледа тази бройка малко по-внимателно, тъй като след малко изследователска работа става ясно, че твърдението „едно на 100,000“ е предположение. Множество изследователи са проучили рисковете от мозъчни увреждания след ваксинация срещу коклюш и резултатите от тях представляват увлекателно четиво. Между 1960 и 1981 г. например са публикувани девет доклада, според които рискът от мозъчно увреждане варира между едно на 6000 и едно на 100,000. Средният риск е бил едно на 50,000. От тези цифри става ясно, че правителството просто е избрало това, което показва, че ваксината срещу коклюш е най-малко рискова. Нещо повече, бройката едно на 100 000 е само приблизителна оценка. Истината за ваксината срещу коклюш е, че тя е била катастрофална. В някои страни ваксината е била изтеглена от употреба поради количеството мозъчни увреждания, свързани с употребата ѝ. В Япония, Швеция и Западна Германия в миналото ваксината е била изключена от редовните графици за ваксинация. В Америка преди няколко години двама от тримата производители на ваксини срещу коклюш спряха да я произвеждат поради разходите за съдебни дела (заради увреждания). На 6 декември 1985 г. Journal of the American Medical Association публикува обширен доклад, в който се посочва, че ваксината срещу коклюш несъмнено е свързана с развитието на сериозни мозъчни увреждания.“
  • 4
    1
    Моамар Кадафи
    Ваксини,ваксини са нужни,ваксини....хич не ме гледайте,ваксини..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари