Лекари съветват веднъж годишно да се преглеждаме за рак на кожата

0
Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават риска от меланом
Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават риска от меланом

Базоцелуларният карцином е най-честото злокачествено заболяване в организма.

Поне веднъж в годината е добре да се прави цялостен профилактичен преглед за рак на кожата, напомни в предаването "Преди всички" д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология на Военно-медицинска академия в София, предава БНР.

Базоцелуларният карцином се характеризира с агресивен растеж на мястото, където се образува. Няма склонност да дава разсейки, да метастазира, да засяга лимфни възли, обясни д-р Кантарджиев. В началото този вид карцином прилича на малка рана, която не зараства и много бавно расте периферно и обхваща по-голяма кожна площ.

Добрата новина при меланомите е, че се срещат рядко, но от всички видове рак на кожата меланомът е най-смъртоносният. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават риска от меланом. Меланомът се появява на базата на вече съществуваща бенка, която започва да променя размера, вида и пигментацията си. Ранното откриване на малигмения меланом е лечимо и не е смъртна диагноза, допълва д-р Весел Кантарджиев.

На базата на провежданите през последните три години безплатни профилактични прегледи в болницата се наблюдава леко намаление на случаите на злокачествени заболявания, коментира д-р Кантарджиев. "Колкото по-рано е открито едно кожно злокачествено образувание, толкова операцията е по-минимална, възстановителният период - по-кратък, без допълнителни усложнения и нужда от каквато и да е терапия."

Често специалистите съветват да заснемаме съмнителни бенки и да сравняваме образа им периодично, за да се види дали се променят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари