Лекари поставиха четири байпаса на мъж през минимален разрез

1
Столични лекари извършиха успешна минимално инвазивна байпас операция на сърце
Столични лекари извършиха успешна минимално инвазивна байпас операция на сърце Снимка: Аджибадем сити клиник

Столични лекари извършиха успешна минимално инвазивна байпас операция на сърце

Първата в България минимално инвазивна байпас операция на сърце, в хода на която са поставени четири байпаса, беше извършена успешно на 10 ноември, съобщиха от „Аджибадем сити клиник“.

Зад достижението стоят кардиохирурзите д-р Андрей Неутов, д-р Кристиянна Мавродиева и д-р Мария Гаралова, заедно с д-р Радостина Кожухарова (анестезиолог), д-р Ясен Гецов (анестезиолог), Теодора Кюркчиева (перфузионист) и ст. мед. сестра Гергана Николова от УМБАЛ Сърдечно-съдов център на лечебното заведение.

Екипът, ръководен от д-р Неутов, получава достъп до сърцето през десетина сантиметра отвор между две от ребрата на пациента. Техниката, която специалистите прилагат, включва и използване на апарат „изкуствено сърце-бял дроб“ и временно спиране на сърцето. Това позволява относително лесно извършване на пълна реваскуларизация на сърцето (зашиване на всички необходими байпаси) на 69-годишния пациент.

При класическата операция гръдният кош се отваря с разрез в средата на гръдната кост от около 20 см, а в този случай – операцията е същата по обем, но хирургичната травма е значително по-малка, няма никакво разрязване на гръдната кост, възстановяването е по-бързо, козметичният ефект е значително по-добър. Не на последно място се избягват редица евентуални усложнения, обясниха от болницата.

„В последните няколко години минимално инвазивната байпас-хирургия на сърцето активно се развива в Европа и по света. Колкото повече се стараеш да оперираш сърце през по-малък разрез, без да го виждаш цялото, толкова повече разбираш, че това не само е възможно, а и че е нормален ход на еволюцията в сърдечната хирургия. Много се радвам, че вървим успоредно с тенденциите“, каза д-р Неутов, цитиран в съобщението.

Отделението по кардиохирургия на „Аджибадем сити клиник“ - УМБАЛ Сърдечно-съдов център, ръководено от д-р Асен Келчев, има натрупан опит в извършване на оперативни интервенции с малък разрез между ребрата или с частично отваряне на гръдната кост при проблеми със сърдечни клапи, а множеството преминати обучения във водещи европейски клиники е част от задължителния път към осигуряването на този тип умения и достижения за екипа, посочват още от „Аджибадем сити клиник“.

В началото на февруари в Плевен бяха извършени шест животоспасяващи операции от световноизвестния швейцарски кардиохирург проф. Тиери Карел. Специалистът работи съвместно с екипи на плевенската болница „Сърце и мозък".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари