Лекари в САЩ спасиха малкия Венелин

1
Детето е претърпяло уникална сърдечна операция в Маями
Детето е претърпяло уникална сърдечна операция в Маями Видео: btv

Детето е претърпяло уникална сърдечна операция в Маями

Уникална сърдечна операция на българче направиха в Университетската болница в Маями, Флорида. 6-годишният Венелин Илиев се ражда с еднокамерна физиология - изключително рядко сърдечно заболяване.

При него се изпомпва кръв само от дясната страна на сърцето, а лявата е в хипопластично състояние. Така борбата за живот на едно малко момче започва.

Той беше на 9-10 дни, когато ми казаха, че има шум на сърцето и че може с течение на времето да се възстанови, но той не искаше да се храни. Нуждаеше се от кислород и на 15-ия ден ми казаха, че трябва да го преместят в Националната кардиологична болница в София, за да го оперират. На 16-ия ден беше първата операция и ми казаха, че самото му сърце е много сложно, защото половината се беше развила, а другата половина – не“, разказва майката на Венелин - Мая Илиева, предава bTV.

По време на операцията беше много силен, беше се хванал много здраво за живота“, допълва майката.

Сърцето на Венелин функционално работи с една единствена камера и с една обща клапа. За щастие, подобно състояние е рядкост, но пък, уви, това са сложни и тежки състояния. Всеки един от тези пациенти преминава през редица сложни оперативни интервенции“, обясни д-р Добри Добрев, кардиолог в Националната кардиологична болница.

Заради анатомичните особености и тежката сърдечна патология се налага трансплантация на сърце в чужбина. След дни работа на целия екип от българска страна - документи, ежедневна разходка до НЗОК и „Медицински надзор“ - две болници в САЩ отказват да направят трансплантацията.

Университетската болница в Маями, Флорида, обаче приема предизвикателството и така семейството поема хиляди километри на Запад.

Венелин беше преживял няколко операции, имаше много белези, имаше вече поставен пейсмейкър. Ние трябваше да отворим гръдния му кош за пореден път и това беше едно от най-големите предизвикателства. Другото трудно при тази трансплантация е, че имахме развита само едната венозна част – тоест анатомично не прилича на никоя друга подобна интервенция. Срещахме се многократно десетки хирурзи и обсъждахме всякакви възможни усложнения“, разказва сърдечният хирург д-р Хуан Бреда от болницата в Маями.

Лекарите предупреждават родителите, че има риск за живота на детето им, защото може да получи кръвоизлив, който да доведе до смъртта му.

Бог направи чудо с нашето дете, защото той не получи нито едно усложнение. За 20 дни се възстанови“, разказва майката на Венелин.

Очаква се семейството да се прибере благополучно в началото на 2023 г., а за всички лекари в Националната детска кардиологична болница следва предизвикателството да подсигурят на малкия Венелин едно здраво бъдеще.

А самият той казва, че като порасне иска да помага на децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари