Лекари от „Майчин дом“ възстановиха анатомията на дете, родено с две матки

0
Д-р Наталия Петракиева уверява, че в бъдеще и двете равностойни матки ще могат да бъдат оплодени
Д-р Наталия Петракиева уверява, че в бъдеще и двете равностойни матки ще могат да бъдат оплодени

Приложен е минимално инвазивен подход без нарушаване на девствеността на момичето

Д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева, детско-юношески акушер-гинеколози от СБАЛАГ „Майчин дом“, извършиха иновативна операция на 11-годишно момиче с рядко вродено аномално състояние във формирането на женските полови органи. В екипа участваха още доц. д-р Емил Кържин, анестезиолог, акушерката Жана Лазарова и специализантката д-р Никол Николова.

Д-р Наталия Петракиева уверява, че в бъдеще и двете равностойни матки ще могат да бъдат оплодени, предаде вестник "Труд".

Лекарите за първи път в България приложиха минимално инвазивен подход за възстановяване на анатомията, проходимостта на влагалището и функционалността на женските органи със запазване на репродуктивния капацитет и без нарушаване на девствеността. Извършената операция е щадяща – с по-малка кръвозагуба и травма, по-бързо възстановяване и запазване на органите.

Поради специфичен проблем в развитието на женските полови органи, детето се ражда с две матки, две шийки и две влагалища, което предизвиква сериозни здравословни предизвикателства.

Преди настъпването на менструацията състоянието на момичето е безсимптомно, но 6 месеца след началото се появяват остри болки, обикновено около месечния ѝ цикъл. Това значително уврежда качеството ѝ на живот. Започва лутане по специалисти и болници, процесът на диагностика е дълъг и труден, докато не идва съмнението за вроден проблем“, разказва д-р Атанас Чернев.

В столична болница е установен сериозен проблем – хематометра (матка, изпълнена с кръв) и хематоколпос (влагалище, изпълнено с кръв). Едната матка менструира, докато другата се пълни с кръв, разширява се и кръвта се връща обратно през тръбата в коремната област. Този цикъл на болка, вследствие от менструацията, изисква оперативно лечение.

Прибегнахме изцяло до ендоскопски подход, включително и лапароскопски, за диагностициране и за разрешаване на състоянието на аномалията, свързана със сраствания на червата към матката, яйчниците и ументума. Ендоскопският подход включваше хистероскопия - без да се нарушава девствеността, като резектирахме септума на влагалището, за да отстраним аномалията. Детето е с две равностойни еднакви матки, които могат да бъдат оплодени за в бъдеще“, обяснява д-р Наталия Петракиева.

В България до момента са използвани по-инвазивни подходи, които се смятат за по-практикувани и изтренирани, но ние избрахме този ендоскопски метод като по-сигурен. За да осигурим достатъчна безопасност и надеждност, приложихме допълнителни ресурси, като въведохме три отделни звена, включително лапароскопска и хистероскопска апаратура под ултразвуков контрол и асистент. Детето се чувства добре, след операцията поиска да ѝ покажем снимките и да ѝ обясним какво сме направили. Тя наистина е специална“, коментира д-р Чернев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    русенец
    Браво на тези лекари! Пожелавам им здраве и дълъг живот! Радвам се, че в лекарското съсловие има и СПЕЦИАЛИСТИ, а не само ЕТ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари