Лекар предупреди какво може да се случи, ако пием йод

0
Най-честите нежелани реакции от пиенето на йод включват гадене, повръщане, главоболие, алергична реакция, както и болки в стомаха и разстройство
Най-честите нежелани реакции от пиенето на йод включват гадене, повръщане, главоболие, алергична реакция, както и болки в стомаха и разстройство Снимка: БГНЕС / Архив

Калиевият йодид не пречи на навлизането на радиоактивен йод в тялото като цяло и защитава само щитовидната жлеза, но не и други органи

Светлана Савченко , главен лекар на лабораторната мрежа LabQuest, разсея мита за йода, който е популярен сред хората, и също така предупреди за опасността от него, пише zdrave.to

Има мит, че ако някъде се случи ядрена експлозия, тогава трябва спешно да пиете йод. Според Савченко това не е вярно. В допълнение, предозирането с йод може да бъде не само вредно, а и да докара до сериозни странични ефекти.

„Калиевият йодид не пречи на навлизането на радиоактивен йод в тялото като цяло, защитава само щитовидната жлеза, но не и други органи. Освен това не може да отмени увреждането на щитовидната жлеза, което вече е причинено от радиоактивния йод, и освен това не защитава тялото от други радиоактивни вещества по никакъв начин", предупреди лекарят.

Най-честите нежелани реакции от пиенето на йод включват гадене, повръщане, главоболие, алергична реакция, както и болки в стомаха и разстройство.

Савченко отбелязва, че острото предозиране с лекарството може да се види по характерните симптоми, включително кафяво оцветяване на устната лигавица, бронхит, гастроентерит, подуване на гласните струни, кървене от пикочните пътища и други. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари