Лекар: КОВИД инфекцията унищожава косата

0
Косопадът спира спонтанно на около третия месец, след което започва възстановяването на косата до състояние, което е било преди боледуването
Косопадът спира спонтанно на около третия месец, след което започва възстановяването на косата до състояние, което е било преди боледуването Снимка: Личен архив

Пациенти след преболедуван COVID-19 се оплакват от интензивен косопад, който започва месец след вирусната инфекция и продължава при някои повече от 3 - 4 месеца

 Каква е причината за косопада след COVID-19 и как се лекува, обяснява микробиологът и дерматолог доц. Весела Райкова пред Здравето.

- Доц. Райкова, какво активира косопада след боледуване от COVID-19?

- Обикновено косопадът се активира на прехода между лятото и есента, и зимата и пролетта, когато цялостно организмът се изтощава и се появява дефицит на някои витамини и микроелементи. В този случай причина за косопад е недостигът на хранителни вещества и градивни елементи.

Когато обаче има интензивно окапване на косата, свързано с инфекциозен процес, тогава микроорганизмите атакуват космения фоликул. Нарушава се нормалната функция и структурата на фоликула, затова космите отпадат. Въздейства се директно върху метаболизма на самите клетки и върху тяхната структурна организация.

Когато двата процеса - липсата на микронутриенти и инфекциозно заболяване, се насложат и протичат едновременно, тогава косопадът е малко по-бурен и продължителен, но може да бъде овладян. Необходимо е да се консултирате с дерматолог, който да назначи програма за лечение.

Терапията е в зависимост от причинителя

При недостиг на хранителни вещества и микроелементи е нужно в рамките на 3 до 4 месеца да се приемат хранителни добавки под формата на капсули, за да се снабди организмът с необходимите нутриенти. Хранителните добавки спомагат за изграждането на здрав и структуриран косъм. Допълнително може да се добави локално въздействие с мезотерапия, която да съдържа комплекс от витамини, минерали и антиоксиданти, необходими за изграждането на косъма.

Тъй като след боледуване обикновено първите косъмчета са тънки и чупливи, ако искаме по-бързо да възстановим косата, тя трябва да бъде подпомогната. Когато се касае за инфекциозни агенти, първото нещо, което трябва да се направи, е да се стимулира имунната система. На второ място – да се намали активността на самия микроорганизъм, който провокира косопада.

Като допълнение могат да се инжектират микроелементи, които да подсигурят по-доброто кръвоснабдяване в зоната и приток на повече хранителни вещества. Много често, когато се касае за бактериална или вирусна инфекция, се препоръчва добавянето и на растежни фактори под формата на инжекционна процедура, които са елемент от механизма на изграждане на косъма и неговото закотвяне.

Растежните фактори позволяват на структурните елементи да проникнат в самата клетка, тъй като понякога микроорганизмите пречат на тези вещества, дори и да са налични, да достигнат до правилното място в клетката, за да подсилят нейния растеж. Ето защо растежните фактори са допълнение към терапията в случаите, в които липсват микроелементи и когато имаме инфекциозен агент.

- Какви други методи използвате при косопад с инфекциозен причинител?

- PRP терапия със собствена кръвна плазма на пациента или готови мезотерапевтични продукти с олигопептиди, поотделно или в комбинация, могат да стимулират клетката да расте по-активно. Не е възможно да се прилага PRP терапия в случаите на някои автоимунни заболявания. Тогава се използват мезотерапии с готови молекули растежни фактори и стволови клетки.

Много е важно проблемът да се атакува комплексно, от всички посоки, отвън и отвътре. Може да се добави и локална терапия с масла, спрейове и лосиони. Въздействаме отвън и отвътре.

Косопадът спира спонтанно на около третия месец, след което започва възстановяването на косата до състояние, което е било преди боледуването. Но пълното възстановяване наистина отнема време. За пациентите е важно да знаят, че е необходимо търпение, защото терапията е продължителна. Както при всички останали заболявания препоръчвам и при косопад мерките да бъдат взети своевременно. Така процесът по възстановяване на косата със сигурност ще бъде по-кратък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Петима Петко не чакат! - казали медицинските сестри и започнали операцията без хирурга.

Харесай Дунавмост във Фейсбук