Цените на тока в Европа се понижиха към осреднено ниво от 178 евро

0
Най-ниски за утре са отново цените на тока в Полша, като намаляват с 13,5% до 102,17 евро за MWh
Най-ниски за утре са отново цените на тока в Полша, като намаляват с 13,5% до 102,17 евро за MWh

Най-ниски за утре са отново цените на тока в Полша, като намаляват с 13,5% до 102,17 евро за MWh

Цените на тока за четвъртък на почти всички европейските енергийни борси (с изключение на тази Испания, Португалия и Унгария) се понижиха към осреднено ниво от 178,56 евро, докато в България цената на електроенергията поевтиня с 5,6% до 183,46 евро за MWh. Единствено цента в Унгария остават над 200 евро за MWh. Това показват данните на платформата energylive.cloud.

Понижението е факт, въпреки че има известно поскъпване на природния газ в Европа с оглед на несигурността относно руските газови доставки през предстоящите зимни месеци. По-силното търсене на горива за отопление, по-студената прогноза за времето за следващата седмица и проблемите с предлагането на руски природен газ през газопровода "Ямал-Европа" през Полша предполагат по-нататъшно поскъпване на газа, смятат анализатори от Refinitiv, цитирани от БНР.

Потоците през Полша по газопровода "Ямал-Европа" от Русия остават в сряда реверсивни за пети пореден ден (в посока на изток, а не на запад), като няма резервиран входен капацитет в Германия на граничния пункт Mallnow. Надеждите за повече доставки бяха допълнително помрачени, след като "Газпром" не резервира допълнителни транзитни мощности за следващата година по време на проведените във вторник търгове.

В същото време обаче петролът поевтинява през днешната търговия с около 3 на сто.

В сегмента "Ден напред" с доставка в четвъртък (4 ноември) най-високи цени на електричеството бяха отчетени в Унгария (201,72 евро за MWh), следвана от Гърция (195,28 евро), Швейцария (192,96 евро) и Румъния (191,4 евро).

Най-ниски за утре са отново цените на тока в Полша, като намаляват с 13,5% до 102,17 евро за MWh, следвана от Испания и Португалия (под 171,91 евро), Чехия и Германия (под 172,11 евро) и Нидерландия (173,12 евро за мегаватчас).

В България цената на тока в сегмента "Ден напред" (за 4 ноември) се понижи с 5,6% до 183,46 евро, или 358,81 лева за мегаватчас, поевтинявайки за четвърти пореден ден на търговия. По този начин цените продължават да отстъпват от техния рекорден връх от 481,81 лева, достигнат през миналия месец (на 19 октомври), показват данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

В рамките на пазарния сегмент "в рамките на деня" на БНЕБ среднопретеглената цена на тока обаче достигна в сряда (3 ноември) 409,42 лева за MWh.

От началото на годината средната цена на електроенергията в нашата страна е 88,89 евро (173,85 лева) за мегаватчас, показват данните на платформата energylive.cloud.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари