Лавров определи срещата с Лондон като разговор на „ням с глух “

0
Двамата водещи дипломати на Русия и Великобритания бързо забравиха за дипломатичния тон
Двамата водещи дипломати на Русия и Великобритания бързо забравиха за дипломатичния тон Видео: NOVA

В директен публичен спор се превърна срещата между външните министри на Русия и Великобритания, която иначе започна със спокоен тон

Допълнително напрежение внасят и големите военни маневри на руската армия, които НАТО определя като опит Кремъл да сплашва съседите си. Двамата водещи дипломати на Русия и Великобритания бързо забравиха за дипломатичния тон, предаде NOVA

"Разочарован съм, че си говорим като ням с глух. Слушаме, но реално не чуваме", заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Руснакът беше подразнен от настояването на Великобритания, че Русия умишлено нагнетява напрежението в Украйна. Министър Тъс каза, че руснаците стоят не само зад заплахата с военна инвазия, но и зад кибератаките срещу Украйна и редица други опити за дестабилизация.

„Обясниха ни, че Русия чака земята да замръзне като камък, за да могат танковете да тръгнат по нея към Украйна. Мисля, че земята е замръзнала при моята британска колежка. Фактите отскачат от нея", посочи първият руски дипломат.

Британката влезе в тона на Лавров и каза, че никой реално никой не заплашва Москва. А там създават такива внушения и ги използват като предлог, за да тормозят Украйна.

"Никой не подрива безопасността на Русия. Това просто не е вярно", подчерта Лиз Тъс, министър на външните работи на Великобритания.

"Подробно обяснихме, че нашите войски, които госпожата министър казва, че притесняват Лондон, са разположени на наша територия. За разлика от стотиците и хиляди британски войници в Балтика. И сега премиера Джонсън казва, че има нужда да се изпратят още в Румъния и България", заяви от своя страна Лавров.

"Най-добре ще е Русия да деескалира ситуацията и да не се налага да изпращаме тези войници", посочи Тъс.

Докато министрите в Москва се караха, мащабните военни маневри в Беларус започнаха. Десетки хиляди руски войници се трупаха с близо две седмици, за да участват във военните игри. Тези действия бяха сред основните теми за разговор между британския премиер Борис Джонсън и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, които се видяха в Брюксел. Те определиха ситуацията като "опасен момент за Европа."

Аз не мисля, че в Москва още са взели окончателното решение какво да правят. Но за съжаление това не означава, че няма да се случи нещо наистина катастрофално. При това много скоро”, заяви Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

А освен в Беларус, Русия провежда военни учения и в Черно море. Украйна обвини руснаците, че нарочно ги организират така, че да пречат на морската търговия. И поискаха Москва да понесе санкции за това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    скептик
    още помня една епруветка с прах за пране размахвана на трибуната на оон. помня и тони блеър как излъга пред английския парламент . сетихте ли се за какво иде реч?!? е сега сме свидетели на същото!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари