Лаура Кьовеши има закрити срещи в София с Янаки Стоилов и Иван Гешев

0
Целта на посещението е България да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации
Целта на посещението е България да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации Снимка: БГНЕС / Архив

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е на посещение в София в четвъртък и петък

 Тя има срещи с правосъдния министър и главния прокурор. Целта на посещението е България да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации.

"Мога да потвърдя, че г-жа Кьовеши пътува за София днес", каза за Свободна Европа представител на пресофиса на Европейската прокуратура.

Кьовеши се среща с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев и неговите заместници, както и с прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Програмата на посещението не е публикувана предварително от съображения за сигурност. От Министерството на правосъдието потвърдиха, че Янаки Стоилов има планирана среща с Кьовеши в четвъртък следобяд.

"Г-жа Кьовеши ще говори с медиите утре (петък - б.р.), покана ще бъде изпратена по-късно", съобщиха от пресофиса й.

Европейската прокуратура публикува кратко съобщение на страницата си във Фейсбук:

"Европейският главен прокурор Кьовеши ще бъде в София днес и утре, за да посети офиса на Европейската прокуратура. Тя ще се срещне с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще защитават бюджета на ЕС от престъпници", пише в поста.

Ръководената от Лаура Кьовеши институция отхвърли шестима от излъчените от България кандидати и на 1 юни официално започна работа. Така с базираната в Люксембург Европейска прокуратура засега ще работят само четирима българи.

Това са Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура.

На 1 юни Кьовеши каза, че първоначално Европейската прокуратура ще се заеме с около 3000 случая. Тя очаква да работят по хиляди казуси всяка година, най-вече свързани със здравеопазване, земеделие, инвестиции и обществени поръчки.

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от всички 22 държави членки на ЕС, които подкрепиха идеята. Страните от блока, които се въздържаха от участие, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари