Съветът на Европа ни призова да приемем Истанбулската конвенция

0
Комисарят по правата на човека е изпратил писмо до председателя на Народното събрание
Комисарят по правата на човека е изпратил писмо до председателя на Народното събрание

Висши представители на Европейската комисия и на Съвета на Европа призоваха България да ратифицира Истанбулската конвенция.

По време на посещението си у нас днес първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви:

"Истанбулската конвенция трябва да помогне на превенцията и борбата срещу насилието над жените и домашното насилие. Това е първият обвързващ и всеобхватен международен инструмент в Европа, който се занимава с насилието срещу жените. Не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието. Като социалист аз съм горд, че борбата за равенство и защита на жените заема централно място в моето движение от 150 години насам.

Това е достойният начин да се действа в Европа през 21 век. Страните членки в Съвета на ЕС го подкрепят, Европейският парламент го подкрепя. И сега аз мога само да се надявам, че българското Народно събрание ще ратифицира тази конвенция в интерес на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества."

Много неща бяха казани за конвенцията, много от тях, също така, бяха неверни. Искам да съм ясен: тази конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко. Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, просто защото е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с психически и/или сексуален тормоз. Това е недопустимо, трябва да спре и ние трябва да го спрем сега - заедно, заяви още Франс Тимерманс.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нийлс Мужниекс е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което призовава за одобряване на Истанбулската конвенция.

Писмото с дата 19 януари бе предоставено днес на медиите от пресслужбата на европейската организация. В него се казва:

"Следя с внимание процеса по ратификация от България на Истанбулската конвенция и приветствам одобряването й от българското правителство. Особено съм загрижен от някои недоразумения, разпространили се при обсъждането на документа в българското общество. Насилието срещу жените и домашното насилие са сериозни нарушения на човешките права. Конвенцията е насочена към предотвратяването на това насилие, към защита на жертвите и търсене на отговорност от виновниците. Този документ цели премахването на неравенствата между мъжете и жените."

Всички държави са длъжни да предприемат необходимите мерки за промяна на обществените и културните нагласи за поведението на мъжете и жените, за да отпаднат предразсъдъците, основани на схващането за малоценността или превъзходството на един от двата пола и отредените стереотипни роли на мъжете и жените, допълва Мужниекс.

Той отбелязва, че на места са се утвърдили културни схващания за различната роля на мъжете и жените в обществото и семейството. Така за жените е предопределено да бъдат майки, да раждат и да стоят вкъщи край децата. Конвенцията не застрашава традиционното семейство, а заздравява неговите основи, защото се бори с главната причина за разпада на семействата - насилието. Този документ няма други скрити цели. Призовавам Народното събрание да утвърди възможно най-скоро документа и да насърчи по-обективен разговор по тази тема, пише Мужниекс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари