Лъсна истината за кражбата на Поптодорова

2

Кремът за лице "Орхидя империал" от 50 милилитра на "Гуерлайн" е причината бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова да стане за резил, научихме от "България Днес".

Мениджърка от магазина "Аалиа Бюти" на варшавското летище, откъдето е отмъкната козметиката, разказа какво точно се е случило по време на инцидента. На 27 февруари Поптодорова бе заловена да изнася скъпата неплатена козметика.

"Инцидентът е много неприятен и наистина съжаляваме, че се получи така. Забелязахме, че жената разглежда от доста време този крем и в един момент просто излезе с него от зоната на магазина. Кремът "Орхидя империал" е много скъп продукт. Един от най-скъпите на козметичния ни щанд. Веднага сигнализирахме полицията и жената бе заловена", разказа мениджърката на "Аалиа Бюти".

"От вас научаваме какво е обяснила госпожата за позвъняване на телефона й в този момент. Ние не искаме да коментираме дали е било планирана кражба или разсеяност. Можем да кажем само, че всичко приключи бързо и цивилизовано. Дамата не е правила скандали. Плати глобата и върна крема, което за нас е най-важното", допълни мениджърката.

Същото нещо споделиха преди ден и от полицията на летището, като допълниха, че Поптодорова се извинила, когато я задържали.

От магазин "Аалиа Бюти" бяха категорични, че не са имали представа, че жената с неплатения крем е български дипломат.

"Ще е несправедливо, ако някой реши да ни набърква в компроматна война. Никой от магазина не е подавал информация към медиите, това е работа на полицията. Този инцидент - каквато и да е причината за него, няма да навреди на отношението към българските ни клиенти", обобщиха от магазина за козметика.
От там казаха още, че стойността на крема е 1643 полски злоти, което ще рече около 382 евро, или около 750 български лева.

Проверка на "България Днес" установява, че по родните сайтове кремът може да се намери и на по-ниска цена, около 600 лв. По традиция по летищата цените на храна, алкохол, сувенири и козметика са поне с една четвърт по-високи, отколкото в самите градове.

По ирония на съдбата именно този крем-чудо ще остави траен, горчив вкус на бившата ни посланичка в САЩ и ще й докара някоя и друга нова бръчка...

Бръчки от нерви получиха и в Министерство на външните работи, след като стана ясно, че Поптодорова се ползва с правото на пожизнен дипломатически паспорт.

От ведомството на Ради Найденов бяха категорични, че правото на бившата дипломатка в САЩ е заради стажа й в кариерата от 41 години и 9 месеца. Въпреки твърденията на Външно според наредбата за издаване на дипломатически паспорти, дори и при 20 години стаж в кариерата правото на пожизнен паспорт е отменено още през далечната 2004 г. "България Днес" изпрати официално допитване до МВнР въз основа на какво Поптодорова се е позовала на дипломатическия си паспорт и защо все още разполага с такъв.

Министър Найденов още във вторник разпореди проверка за случилото се, въпреки че дипломатката ни през цялото време твърди, че става въпрос за недоглеждане от нейна страна. Паспортът много е помогнал на Поптодорова - проверка на "България Днес" установи, че при кражба над 400 злоти полските власти могат да подведат под отговорност крадеца и той да прекара месец в затвора или най-малкото общественополезен труд. Поптодорова и паспортът й са позволили дипломатката да се размине само с глоба, а не да бъде подведена под отговорност.

Дай 3000 долара "назаем"

Инцидентът с крема със сигурност е един от най-неприятните в кариерата на Елена Поптодорова, но не и единственият. Преди две години, когато тя бе все още посланик в САЩ, всичките й американски приятели дипломати и журналисти и лични получиха мейл, в който тя ги моли да й пратят 3000 долара, защото била в беда във Филипините. Тогава Елена Поптодорова и външно министерство обясниха, че интернет измамници са хакнали мейла на посланика. Фалшивият имейл изглеждал напълно достоверен - написан на перфектен английски, с всички титли, адреси и телефони на Поптодорова.

Друг неприятен инцидент в кариерата на бившата преводачка на Тодор Живвков е отпреди повече от 10 години. Тогава вестник "Вашингтон поуст" съобщи, че 25-годишният Ясен Василков, отскоро работещ в българското посолство като технически служител, е спрян от полицаи, тъй като подминал знак "Стоп".

Единственият документ, който представил, бил българска шофьорска книжка и затова е арестуван. Докато Василков си плаща глобата от 75 долара, в участъка нахлула посланик Поптодорова, написа тогава "Вашингтон поуст". Цитирайки международните закони, тя настояла незабавно да говори с Василков, разказва полицай пред изданието. Според негов колега след това Поптодорова се насочила към килиите, "крещейки: "Арестувайте мен! Арестувайте мен!".

"Не можахме да я арестуваме, тя има имунитет", коментира още полицаят.

Тогава Елена Поптодорова отказа да коментира случая пред българските медии. От мисията ни във Вашингтон уточниха, че документите на Василков били подадени преди месеци, но оформянето им се бавело. Въпреки липсата на документи той трябвало да работи, защото посолството било в много съкратен състав.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари