Лаймската болест имитира летен грип

0
Кърлежите в България са най-заразни на Балканите
Кърлежите в България са най-заразни на Балканите Снимка: БНР

През месеците май и юни е сезонът на кърлежите и комарите.

Те могат да заразят човек с изключително опасни заболявания, ако той не е внимателен. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология, пише Монитор.

Едно от тях е Лаймската болест, която в началото имитира летен грип с типичните втрисания, изпотявания, покачване на температурата и отпадане, допълни той.

Възрастна жена почина след ухапване от кърлеж в Бургаско. Още един случай на заразен с марсилска треска е регистриран в региона, но болният е потърсил навреме лекарска помощ и е излекуван. Други трима са заболели от Лаймска болест във Варна. При съмнение за това заболяване се прави тест за антитела, за да се потвърди или отхвърли диагнозата. Той може да бъде извършен с материал от кръвна проба, гръбначномозъчна или ставна течност. Изследванията за антитела имат недостатъка, че могат да останат негативни до два месеца след заразяването.

Веднъж формирани, те остават в организма с години, дори и след успешно излекуване от лаймска борелиоза, каквото е другото наименование на заболяването.

Съществуват три вида тест за антитела при това заболяване. Обикновено лекарите предпочитат този, който е на базата на ензим-свързан имуносорбентен анализ, тъй като е бърз и с висока чувствителност. Така наречената индиректна имунофлуоресценция се използва като негов заместител. Прилага се и Уестърн блот анализ. Той е за потвърждаване на резултата след провеждането на един от двата по-горни теста. Инфекционистите правят тест за антитела при лаймска болест, когато зачервената зона на мястото на ухапването е с блед център, който се разраства постепенно. Той се прилага и когато потърпевшият от членестоногото усеща силна умора, вдига температура или има треска, болки в ставите и мускулите, вратът му е схванат и се оплаква от главоболие. Тестовете се правят най-често с взета кръвна проба и много рядко с изследване на цереброспинална или ставна течност. Този тип изследвания за Лаймска болест не се правят при остри вирусни инфекции, например Епщайн-Бар или HIV по време на друга бактериална инфекция, при високи стойности на триглицериди и холестерол, тъй като резултатите няма да бъдат точни.

Самото ухапване от кърлежа е напълно безобидно, ако той не е преносител на някаква зараза. Това може да бъде бабезиоза, причиняваща тежки увреждания, развитие на бъбречна недостатъчност, анемия, шок, остър респираторен дистрес синдром иели руптура на слезката. Тази инфекция в България обаче не е срещана повече от три месетилетия.

Туларемията е другото заболяване

Причинявано от кърлежи по кучетата. Инфекцията се разпространява по пътя на лимфните пътища и в зависимост от засегнатите структури протича под различна форма - улцеро-жлезна, очно-жлезна, белодробна, гастроинтестинална или генерализирана. Кърлежопреносима инфекция е и ку-треската. Ако лечението закъснее, тя може да увреди стомашно-чревният тракт, сърцето и белият дроб, както и да предизвика хроничен ендокардит, хепатит, хроничен бронхит или остеоартрит. Дори кърлежът да не е инфектиран, в редки случай, при лица с по-чувствителна кожа, е възможно ухапването му да предизвика лек сърбеж, зачервяване на участъка, леко парене или болка.

Кърлежите не се мажат с олио, не се горят с цигара, не се въртят наляво или надясно, предупреди проф. Тодор Кантарджиев. Те се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата. Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с игла, поясни той. Медикът препоръча след всеки излет навън тялото на човека, особено на децата, а също и на домашните любимци, да се огледа внимателно, тъй като той отделя вещество, което прави самото ухапване напълно безболезнено.

Комарите също са преносители на зарази. За щастие една от най-опасните – зика, която поразява плода у бременните, се разпространява само от тигровите, които ги има и у нас, но те не са инфектирани със заболяването,казаха още от Центъра за заразни и паразитни болести. Разпространена и у нас обаче е пренасяната от тях западнонилска треска.

Вирусът може да доведе до енцефалит - възпаление на мозъка, което обаче се получава при под 1% от случаите, докато 80% от ухапаните изобщо не разбират, че вирусът е в кръвта им, каза проф. Тодор Кантарджиев и уточни, че този вид комари хапят след 18 часа. Затова, по думите му, дори да е топло, ако седим в открито заведение или се разхождаме, краката и раменете трябва да са покрити.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари