Проф. Тодор Кантарджиев: Вече няма задължителни Ковид мерки

0
Жена на 42 години е първият пациент с грип тази година
Жена на 42 години е първият пациент с грип тази година Снимка: btvnovinite.bg

Мерките за болниците остават, поясни професорът

От днес отпадат всички задължителни COVID мерки, обяви в ефира на bTV епидемиологът проф. Тодор Канатрджиев.

Решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус, уточни той.

Това не означава да престанем да си мием ръцете, предупреди проф. Кантарджиев. Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора, допълни той.

Причината да продължим да се пазим е зимния сезон и очаквания ръст на респираторните заболявания.

Епидемиологът обяви, че е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – то е от тип А. Жена на 42 г. е първият пациент с грип Н3N2.

Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия“, допълни проф. Кантарджиев.

В тази връзка противогрипните ваксини са силно препоръчителни. Вече има грипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която капе в носа, обяви епидемиологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари