Лъчезар Костов: АЕЦ "Козлодуй" е гарантирана с гориво за три години

0
Нашата централа е гарантирана с ядрено гориво за три години напред, поясни енергийният експерт
Нашата централа е гарантирана с ядрено гориво за три години напред, поясни енергийният експерт Снимка: Ани Петрова, БНР

Нашата централа е гарантирана с ядрено гориво за три години напред, поясни енергийният експерт

"От години наблюдавам атаките към АЕЦ "Козлодуй" от различни кръгове. Посещението на бившия премиер Кирил Петков в централата и начина, по който се опита да разпореди сключване на договор с "Уестингхаус", мога да определя като безпрецедентен акт на управленски нихилизъм".

Това каза пред БНР Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране в продължение на 15 години, днес зам.-директор на Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна.

Той поясни, че ядреното гориво е особен вид чувствителен компонент от ядрено-горивния цикъл и от производството на електроенергия, затова когато се говори за диверсификация, не трябва да се има предвид примитивна стока като бензин или природен газ и посочи, че ядреното гориво не се брои за вносна суровина, а за местна:

"Нашата централа е гарантирана с ядрено гориво за три години напред. Диверсификация не означава да заменим един доставчик с друг и не означава разбиване на монопола".

В предаването "12+3" Костов подчерта, че ако през последните години политиците не са били толкова късогледи, двата блока на площадката Белене отдавна са щели да доставят електроенергия и за нашия, и за пазарите в съседните страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    19
    Мунчо
    Сега и за бика ли се сети бе, абдал? Липсва ти явно. Когато задникът ти е празен явно правиш вакуум и мозъкът ти (силно казано) потъва по червата ти. Умната, ще ти спрат копейките, ще трябва да фотосинтезираш.
  • 1
    18
    до 17
    Казах ти лека нощ, бе делиормански? Майка ти не те ли е научила на елементарни обноски, примерно да отговаряш на поздрав, да дърпаш водата... О, то зад плевните нямате вода.:))) Бе ти и бикът ти да не сте двойка, че нещо много се разпали. Бягай да спиш, утре стадото разчита на интелекта ти.:) :)))))))))) Шегувкам се, бе! Какъв интелект в теб?!:) Лека нощ!:)
  • -1
    17
    Мунчо
    Нещо май ти свършиха опорките? С тъпата си кратуна намеси и Пенчо и Русе...Да не стане така, че заради мене да не ти платят копейките ? Какво тогава ще ядеш бе, абдал?
  • 2
    16
    до 15
    Кравар! Пардон, то краварите те ръководеха. Теле, прост си , не разбираш какво ти казвам, вземи да мучиш другаде, Му-у-у-унчо!:)))) Баси загубеняка, дано ти плащат добре. Лека нощ, серсем.:) Както казвам, дебилите като теб избират кметовете на Русе. По принцип е добре да ви избираме, ама... пуста демокрация! Лека нощ! Твърде си тъп за да си ми интересен до степен, че да си губя нощта с теб, а и трябва на ранина да изкараш добитъка.:)
  • 0
    15
    Мунчо
    Абе, рубладжия, кажи какви са ви опорките? Колко пъти трябва да усмърдиш с с идиотските си писания интернета, че да ти напълнят копанката с топла помия? Напиши бе нещастник, да те видят колко си евтин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари