Лабораторията на болница „МЕДИКА" работи с нов апарат за по-добра диагностика на диабета

1
Кръв може да се вземе по всяко време на деня, но е препоръчително да бъде сутрин на гладно, уточниха от болницата
Кръв може да се вземе по всяко време на деня, но е препоръчително да бъде сутрин на гладно, уточниха от болницата Снимка: УМБАЛ "Медика"

Кръв може да се вземе по всяко време на деня, но е препоръчително да бъде сутрин на гладно, уточниха от болницата

С цел подобряване на грижата за пациентите с диабет, лабораторията на Лечебни заведения „Медика“ се сдоби с последно поколение апарат за изследване на гликиран хемоглобин, чрез високо ефективна течна хроматография (ВЕТХ) – G-8, на японската фирма TOSOH. Анализатор от такъв тип, има на много малко места в страната, а за Русе той е единствен. Благодарение на него, резултатите на пациентите са по-бързи, точни и надеждни , спрямо тези, получени с досега използваните методи за изследване, похвалиха се от УМБАЛ "Медика".

Нарастващият брой на хората, засегнати от диабет в световен мащаб налага всяко развиващо се лечебно заведение да инвестира в по- прецизна техника за диагностика на показателите, използвани за скрининг, диагностика и контрол на заболяването. „Златен стандарт” при изследванията на гликирания хемоглобин е ВЕТХ. Той дава информация за нивата за кръвната захар (глюкозата) до 3 месеца назад във времето.

Кръв може да се вземе по всяко време на деня, но е препоръчително да бъде сутрин на гладно.

За пациентите с диабет тип 1 или лошо контролиран диабет тип 2 е важно да изследват гликирания хемоглобин 3-4 пъти в годината, а с добре контролиран диабет тип 2 – два пъти в годината. Назначава се и при пациенти със симптоми за постоянни и неповлияващи се глад и жажда, рязко спадане на тегло, умора и отпадналост, съхнене на устата, често и обилно уриниране и др. с оглед отхвърляне или поставяне на диагноза захарен диабет.

Изследването е на разположение на пациентите, хоспитализирани в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“. Амбулаторно се провежда към лабораторията на ДКЦ-2 Русе с адрес: гр. Русе, ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ №35, ет. 2.

Пациентите могат да се възползват от изследването с направление за изследването по Здравна каса или платено по ценоразписа на лечебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Ами
    Единствен е апаратът и единствен е човекът с най-висока заплата в страната в този бранш. Така се случва със синовете на комунисти от бай Тошово време.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари