КЗП предлага мерки срещу скока на цените

1
От регулаторния орган настояват да бъдат налагани санкции срещу нелоялни търговски практики
От регулаторния орган настояват да бъдат налагани санкции срещу нелоялни търговски практики Снимка: БНТ

От регулаторния орган настояват да бъдат налагани санкции срещу нелоялни търговски практики

Всяко едно завишение на цените на стоките, което не може да бъде разумно обяснено и за което не може да се докаже, че е следствие на пазарни процеси, да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика. За такава промяна в законодателството настояват от Комисията за защита на потребителите. Предложението е заимствано от Хърватия, където вече работи като част от мерките срещу спекулата след приемането на еврото.

По БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев коментира мерките, които обмисля правителството срещу скока на цените.

"Цени, които са повишени в следствие на нормални икономически процеси, не могат да бъдат контролирани нито от комисията, нито от други регулаторни органи. В компетенциите ни, обаче, е да контролираме нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишение на цените. Нелоялните практики, присъстващи в даден сегмент на пазар, надминаващи 50%-60% неминуемо завличат всички участници и изкривяват пазара. Ако тези практики бъдат пресечени, това би рефлектирало върху ценообразуването на хранителните стоки", заяви Алипиев.

Нелоялните търговски практики са най-разнообразни, поясни той. Сред тях е и невярната или подвеждаща информация за намаление на определени стоки. Към момента КЗП е направила около 1200 проверки на съобщения за промоции.

Санкциите за нелоялна търговска практика стигат до 50 000 лв.

За да има потребителя по-коректна информация, се обмисля създаването на онлайн платформа, която да описва подробно маржа на цената на един продукт от производителя до щанда в магазина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Търговец
    Я по полека. Я ми дефинирайте що е то "нелоялна търговска практика" по отношение ценообразуването в собствената ми фирма, в собствения ми търговски обект! Издавам касови бележки, който желае получава и фактура, плащам си данъците. Кой точно и кога ще ми каже на мен каква надценка да си слагам! Като ми е кеф ще си сложа и 3 000% надценка! Търговския риск си е единствено и само мой!
  • 6
    1
    daskal
    Закрийте я тази "комисия"! Стига сме харчили милиони за абсолютно безполезни чиновници!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари