Кунева: Ние сме солидарни с Турция

0
Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в интервю за радиопредаването „Hardtalk” (Труден разговор) по Би Би Си
Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в интервю за радиопредаването „Hardtalk” (Труден разговор) по Би Би Си

Не сме особено щастливи от плановете за бежански квоти, но трябва да сме солидарни с по-тежко засегнатите от миграционната криза.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в интервю за радиопредаването „Hardtalk” (Труден разговор) по Би Би Си, пише БГНЕС.

Разговорът с водещият Стивън Сакър наистина се оказа труден за Кунева, която журналистът неколкократно притисна заради действията на българските граничари срещу мигранти, опитващи се да влязат през границата ни с Турция.

„България подкрепя споразумението с Турция, с което се споделя тежестта на бежанската криза в това трудно време. Няма да сме особено щастливи, но от гледна точка на солидарността обаче разбираме отговорността си и ще приемем нови планове за квотно разпределение. Още щом беше представена предишната квотна система, ние казахме, че ще поемем нашия дял”, представи Кунева българската позиция по работното споразумение между ЕС и южната ни съседка, което предвижда Анкара да приеме обратно нелегални мигранти, а бежанци да бъдат прехвърляни законно от Турция в страни от съюза.

Тук британският водещ припомни, че по есенното квотно разпределение, България до момента е приела двама души, а Кунева му отговори, че страната ни не може да задържа хора, които не искат да останат в нея.

„Може би бежанците виждат отсъствие и на състрадание и насилие”, контрира я Сакър и припомни случая с убития при град Средец мигрант, както и докладите на организации, защитаващи човешки права, за преживените от мигранти издевателства от страна на българските власти.

„Оценявам работата на активистите за човешки права. Направихме много вътрешни разследвания и повишихме общественото внимание”, заяви Кунева.

Случаят в Средец беше инцидент, а не убийство, започна Кунева и защити българската политика, която включва ограда по границата с Турция.

„Става въпрос за сигурността ни. Ние имаме граница с Турция. Друга европейска страна няма такава граница. Представете си какво ще стане ако отворим вратите и всички неидентифицирани бежанци влязат и отидат където искат”, заяви Кунева пред Би Би Си.

България подкрепя по-бързото приемане на Турция в ЕС и не я е страх от южната й съседка, каза още вицепремиерът. Водещият Стивън Сакър обърна внимание на изказването на премиера Бойко Борисов, който заяви, че като християнин го е страх от мюсюлманите, влизащи в страната.

„Премиерът трябва да говори с хората и да е открит относно техните притеснения. Някои части от обществото имат такива притеснения и е по-добре премиерът да говори, отколкото популисти”, най-напред заяви Кунева.

„Не е ли опасна легитимацията на такова говорене?”, попита водещият. „Той говореше за цялата неизвестност, която идва отвън. Ние живеем с мюсюлмани от векове”, уточни Кунева.

На въпрос дали я е страх от мигрантите, тя заяви, че по-скоро я плаши невъзможността на Европа да пази границите си. Британският журналист засегна и скандала в българското правителство, след който Кунева бе назначена за образователен министър. „Трябва ли българските деца да бъдат учени, че са били под мюсюлманско робство”, попита Сакър.

„Информиран сте, но също така трябва да познавате литературата ни, историята ни и да знаете колко хора са дали живота си за свободата и установяването на собствената ни държава. Трябва да сме отворени и да показваме през какво сме преминали”, отговори Кунева.

Вицепремиерът също така призна, че българите се останали с излъгани очаквания, като са си мислели, че членството в ЕС ще означава по-добър живот и вътрешно управление.

Преди това водещият Сакър спомена, че България е най-бедната страна, с най-нещастни жители в ЕС. „Това е напълно наша отговорност и не се случва достатъчно бързо”, заяви в пряк текст Кунева по отношение на нужните промени в управлението.

Британският водещ изрази съмнението си, че България е на правилния път за присъединяване към Шенген и еврозоната, поради проблемите с корупцията и независимостта на съдебната система, но Кунева не се съгласи.

Тя повтори, че вече сме готови за приемане в Шенген и следваме стриктно финансовите препоръки на ЕС. Вицепремиерът изрази надеждата си подготвеният от нея антикорупционен закон, който миналата година бе отхвърлен от депутатите, да бъде приет след нови обсъждания.

Гостувайки на Би Би Си, Кунева не пропусна да изтъкне, че Великобритания трябва да остане в ЕС, "заради опита, дипломатическите ви умения и налагането на единния пазар.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари