Кунчев: В края на април у нас ще има свободен избор на ваксини

0
Според Кунчев около 1,5 милиона българи имат имунитет и са защитени
Според Кунчев около 1,5 милиона българи имат имунитет и са защитени

Натискът към болниците в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голям, каза той

„В края на април ще има свободен избор на ваксини. По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество“.

Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при пристигането на новите 51 600 дози от ваксината на „Модерна“, цитиран от bTV

По думите му през следващите два месеца основната задача е имунизационният процес да върви по всички възможни канали – през личните лекари, в електронната система и със „зелени коридори“.

„Натискът към болниците в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голям. Дори в най-натоварените области откази за прием в болниците няма и те намират начин да се справят“, каза доц. Кунчев.

Като обосновка за разхлабването на мерките след 31 март той обясни, че вече трябва да се взима предвид това, че около 1,5 милиона българи имат имунитет и са защитени.

„Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме. Продължаваме много внимателно да търсим баланса и отваряме това, което не представлява риск“, поясни Ангел Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук