Кукери с неповторими носии се включват в празника Сурва в Банско

0
Големият празник е на 25 декември
Големият празник е на 25 декември Снимка: БГНЕС

Големият празник е на 25 декември

Народните обичаи, свързани с Коледуването, са неизменна част от празничното измерение на Рождество Христово.

Все повече млади хора се включват в показването и опазването на тези традиции, преплели в красива хармония езическите ритуали и православната обредност. В Банско това се превръща в празник на цялата местна общност, а през последните години в народни носии и в кукерски костюми се обличат и немалко чужденци, живеещи в планинския ни курорт, предава БНР.

Големият празник е на 25 декември, Сурва, когато стотици хора от трите махали организирано и всеки със свой постановъчен сценарий се представя на площада. Най-голяма емоция предизвикват малките деца, облечени в народни носии и кукерски костюми.

Възвестяването на Рождество Христово е най-чаканото време в Банско. За него всяка махала се подготвя според православната и според народната традиция месеци преди Коледа.

Най-голяма е суетнята около приготвянето на кукерските костюми и шиенето на нови за децата, които са пораснали и искат да бъдат „бабугери“, за да гонят злите сили заедно с татковците и дядовците. За по-малките се правят първите народни носии, на момченцата, някои от които едва проходили, се приготвят кожени колани със закачени на тях по-малки звънчета. Месец преди всички да се нагиздят и да излязат на площада, всяка вечер кукерските групи слагат тежки чанове и обикалят по улиците, за да свикнат телата им с тежестта, но най-вече със специфичния ритъм.

Две седмици преди Сурва тренировките приключват и всичко трябва да е готово. Най-трудното е да се осигурят кожите с дълъг косъм за костюмите на бабугерите. В старата каменна Заркова къща четирима майстори избират парчетата, кроят горната част, ногавиците за краката и сурата- горната част, която се поставя на главата. 10- годишната Николета Пидова за втора година ще е бабугер заедно с баща си Костадин:

"Аз първо се обличах само с носии, гледах възрастните като се обличат и казах на моя баща, че искам и те ми ушиха. Аз ги мерих всяка вечер".

От майсторите- кроячи и шивачи на кукерски костюми Костадин Ковачев, Лазар и Димитър Пицини казват, че са необходими търпение и мерак, за да се направи костюм. Според тях през последните години има толкова голям интерес към тази традиция, въпреки цената от средно 15 хиляди лева за обличането на един бабугер, заедно с чановете, които в Банско наричат „звонци“:

"Най-хубавите кожи се слагат за гърба и отпред. Най-важното е и чакакулта "Има майстори, не може всеки да направи хубав костюм".

Димитър Кехайов-Мимо е четвъртият и най- важен човек в свитата на десетгодишната Николета. Той е горд собственик на стадото специални кози, които се отглеждат само за кукерски костюми. И е носител на недостижими рекорди за бабугер с най-дълъг косъм. Взима поредните скроени парчета и сяда да шие с огромна игла и здрав конец. Вместо напръстник пред гърдите си е сложил мурова дъсчица:

ова е най-трудното животно за отглеждане на земята, да го докараш до сто процента костюм. Това е калоферска дългокосместа коза".

Митко Кехайов допълни:

"Щом на този ден сме излезли с костюмите, мога да кажа, че е изминала една успешна година и веднага започваме да се подготвяме за следваща Сурва".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари