Куба е в тежка хуманитарна криза, а режимът крие масовите протести

0
Всичко е организирано от американците, обяви Мигел Диас-Канел
Всичко е организирано от американците, обяви Мигел Диас-Канел Видео: WPLG Local 10

Всичко е организирано от американците, обяви Мигел Диас-Канел

Куба е в тежка хуманитарна криза, а режимът крие масовите протести, пише Булевард България.

Това, което светът вижда, че се случва в Куба, е лъжа“, са думите на президента на Карибския остров Мигел Диас-Канел, направени на митинг на Комунистическата партия в Хавана. Те обаче нямат общо с реалността.

Още на 11 юли хиляди кубинци излязоха по улиците в 40 града на страната

Те скандираха „Свобода“, „Долу диктатурата“ и „Гладни сме“. Един човек загина, а стотици други бяха арестувани, включително независими журналисти и опозиционни активисти. Международните анализатори определиха демонстрациите като най-мащабните протести в модерната история на Куба.

В същото време комунистическият режим твърди, че бруталните кадри на полицейско насилие от улиците, които гражданите публикуват в социалните мрежи, са „фалшиво съдържание“.

Още миналата неделя властите блокираха достъпа до интернет и макар да го възстановиха четири дни по-късно, Facebook, Twitter, WhatsApp и други приложения остават недостъпни в 3G и 4G мрежите. Бунтуващите се срещу режима граждани призовават свободата на словото им да бъде възстановена.

Причините за масовите демонстрации са лошото управление на Covid-кризата, икономическата криза, довела до недостиг на основни продукти, прекъсванията на тока в няколко града. Всичко това доведе до противопоставяне срещу еднопартийната политическа система. Наложи се и търсене на помощ от САЩ, които продължават да налагат икономическо ембарго на Карибската страна.

В отговор на всичко това властите мобилизираха военни по улиците и организираха масови контрапротести.

Президентът Диас-Канел обвинява Вашингтон, че е провокирал протестите. По време на речта му към поддръжниците на режима държавният глава беше придружаван от Раул Кастро. 90-годишният брат на Фидел Кастро отстъпи мястото си на първи секретар на Комунистическата партия през април, но сега се завърна само за да покаже, че е против демонстрациите.

Омразата ни ограбва. Това вече го видяхме в социалните мрежи миналата седмица. Притежателите на тези мрежи, диктаторите на тези алгоритми, отвориха платформите си за омразата без минимална загриженост за морала и етиката“, каза Диас-Канел в събота.

Няма никакво социално недоволство в Куба“, твърди външният министър Бруно Родригес. Той обвинява излезлите на улицата граждани, че са финансирани от САЩ и координирани от Вашингтон в социалните медии.

Още преди този месец обаче кубинците надигнаха глас срещу липсата на храна и лекарства, а дори и на вода по време на Covid-пандемията. Всички тези техни притеснения бяха публикувани в коментарната секция на про-правителствения сайт Cubadebate, пише BBC.

Здравната система е в колапс, сега е моментът да поискаме международна помощ. Хората продължават да умират, а няма никакви ресурси за борба с пандемията“, пише един от потребителите. „Нуждаем се от лекарства от всякакъв вид, и то много спешно“, добавя друг.

Всеки ден става все по-лошо. Условията са отвратителни. Как може властите да казват, че контролират вируса, при положение че нямаме дори нормални хигиенни мерки?“, пише гражданин на Куба в същия сайт.

Броят на новите инфекции се покачи до около 6000 на дневна база. Болниците в няколко провинции не издържат на натиска. Здравният експерт Амилкар Риверол казва, че Куба е пета в света и първа в Латинска Америка по отношение на нови Covid-случаи на глава от населението. „Затова гражданите искат да отправят важно послание с тези протести“, добавя той пред Al Jazeera.

Само около 18% от 11,3-милионното население на Куба е напълно имунизирано срещу вируса.

Кубинците са недоволни, че правителството позволява на руските туристи да пътуват до известния курорт Варадеро. Той е едно от огнищата на пандемията в момента. „Вариантът „Делта“ идва в Куба, какво си мислите?“, отправя въпрос към властите един от гражданите в социалните мрежи.

Стотици протестиращи кубинци, живеещи в Маями, излязоха на улиците и призоваха САЩ за подкрепа. Много от тях пропътуваха разстоянието до столицата Вашингтон и апелираха: „Байдън, свърши си работата“, предава Fox News.

Междувременно върховният комисар по правата на човека на ООН Мишел Бачелет призова за незабавно освобождаване на арестуваните протестиращи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари