КС отклони искането да разтълкува правилата за изменение на Конституцията

1
На заседанието присъстваха всички десет конституционни съдии
На заседанието присъстваха всички десет конституционни съдии Снимка: БГНЕС

На заседанието присъстваха всички десет конституционни съдии

Конституционният съд отклони искането на народни представители от 49-ото Народно събрание за даване на задължително тълкуване на разпоредба от основния закон във връзка с необходимото мнозинство за трите гласувания за приемане на изменения и допълнения в Конституцията. Това става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда, предава БНР.

Искането беше отправено от депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ" на 17 ноември. Те настояват за задължително тълкуване на нормата на чл. 155, ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България. Те гласят - ал.1 НС приема закон за изменение или допълнение на Конституцията с мнозинство три четвърти от всички народни представители на три гласувания в различни дни. И ал. 2 - ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Депутатите попитаха - „1. 3адъжително ли е наличие на мнозинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията, така, както е посочено в чл.155, ал.1 от Конституцията и липсата на този кворум за което и да било от трите гласувания препраща ли задължително към ново разглеждане на всяко от тях по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията?“.

На заседанието присъстваха всички десет конституционни съдии. Определението е прието единодушно.

Припомняме, че на 8 декември парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се. Съгласно процедурата, измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари