Крум Зарков: Крайно време е за приемане на механизма за контрол на главния прокурор

0
Никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите, заяви Крум Зарков
Никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите, заяви Крум Зарков Снимка: БТА

Никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите, заяви Крум Зарков

"Надявам се достатъчно на брой депутати да са разбрали, че му е дошло времето на този закон, а и на антикорупционния и другите по Плана за възстановяване", каза министърът на правосъдието Крум Зарков пред журналисти в отговор на въпрос във връзка с очакваното обсъждане, утре, в правна комисия, на законопроекта за механизъм за контрол на главния прокурор, предаде БТА.

По думите му няма никаква причина, поради която да се отлага за пореден път нещо, което всички знаят, че трябва да се свърши.

На въпрос дали очаква политическа съпротива за приемане на предложените законови изменения той посочи, че въпросът за механизма за разследване на главния прокурор е на дневен ред от 2009 година – „ако нямаше съпротива, той вече щеше да е факт“. Крум Зарков обаче заяви, че не иска да говори за съпротива, а за разбиране. Министърът уточни, че някои от сроковете по Плана за възстановяване са изтекли и „всеки ден забавяне поставя под риск милиони евро.

„Прословутата съдебна реформа, за която всички говорят, ето, написани са законопроекти, които са готови да бъдат обсъждани, отговарят на изискванията и стандартите, тъй като са съставени от няколко екипа, преговорени са с европейските институции, т.е. тук става дума само и единствено за политическа воля за тяхното приемане и се надявам такава да има“, коментира Зарков.

Той добави, че българските граждани очакват прекалено дълго време да са сигурни, че "никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите – затова трябват серии от стъпки, някои от тях сме претворили в закони, те трябва да бъдат приети и да проработят“.

На въпрос дали е готов да остане министър на правосъдието в нов служебен кабинет, ако не бъде съставено правителство, Крум Зарков каза, че е рано за това и работата трябва да се съсредоточи да се приемат закони от парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари