Криза удари и трафикантите на мигранти

0
Над 10 пъти падна тарифата за трафик на нелегални бежанци през България
Над 10 пъти падна тарифата за трафик на нелегални бежанци през България Снимка: БГНЕС / архив

Чужденците лесно влизали у нас, а това се отразило и на цените за прекарване

Криза удари и трафикантите, които прекарват мигранти през страната и това се отрази значително на тарифите. Над 10 пъти са паднали сумите, които плащат бежанците на каналджиите, но въпреки това те не се отказват да ги возят.

Гранични полицаи на ГКПП "Кап. Петко Войвода" потвърдиха неофициално, че сумите, които плащат мигрантите, са намалели драстично, предаде "24 часа".

Всеки автомобил, влизащ у нас от южната ни съседка в съботния ден, биваше проверяван, като задължително се отваря багажника.

"Тъкмо съм скрил двама афганистанци. От всеки съм взел по 3000 евро", пошегува пловдивчанин пред униформените и отвори капака. В багажника му имаше няколко чанти с покупки от гръцките вериги.

"Какви 3000 евро? За толкова пари и ние ще ги возим. Отдавна цените паднаха", отвърна със смях униформеният. По думите му таксата на човек вече е 200 - 300, максимум 500 евро. "Няма вече кой да брои такива големи суми", отговори служителят.

Причината за драстичния спад се дължала на няколко причини. Първо, мигрантите влизали лесно в страната ни, тъй като не срещали кой знае какви препятствия. Второ, сумата от 3-4 хиляди евро се вземала за целия трансфер от Турция до Западна Европа. А за прекарване от точка до точка у нас парите били значително по-малко - 200 - 300 евро.

Само преди месец и половина от прокуратурата в Пловдив оповестиха, че спипани край с. Труд в линейка 23-ма мигранти платили на каналджиите по 5000 евро на човек.

Такива суми вече са абсурдни, категорични са униформени. Но добавиха, че макар и за по-малко пари, трафикантите не се отказват. "Вълната продължава да е много голяма, а и това са бързи пари. Но девалвацията е факт и се дължи на голямата конкуренция", разясниха полицаи от Пловдив.

Тази седмица полицаи задържаха на магистралата край Царацово две жени, превозващи 10 мигранти в лек автомобил. Според прокуратурата двете каналджийки са безработни и имали кредити, които трябвало да изплащат. По тази причина тръгнали да возят чужденци нелегално. Те са задържани.

Практиката обаче сочи, че присъдите на трафиканти масово са условни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Тези са луди.
    За такива пари всеки мигрант може да лети във ВИП-класа, дори с най-нискотарифния въздушен превозвач, обаче не - дивото зове, те си искат сървайвара.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари