Кристалина Георгиева: Ползите от повишаването на лихвите ще се усетят през 2024 година

0
Според Георгиева ще отнеме време - до 2024 година, за да се усети положителният ефект от вдигането на лихвите в световен мащаб
Според Георгиева ще отнеме време - до 2024 година, за да се усети положителният ефект от вдигането на лихвите в световен мащаб Снимка: БТА / АР

Според Георгиева ще отнеме време - до 2024 година, за да се усети положителният ефект от вдигането на лихвите в световен мащаб

Централните банки трябва да продължат да повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, докато достигнат "неутрално" лихвено ниво, което повечето още не са направили. Това заяви в интервю за Ройтерс Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, само ден преди срещата на Европейската централна банка, на която се очаква лихвите да бъдат повишени със 75 базисни пункта (0,75 на сто).

Според Георгиева обаче ще отнеме време - до 2024 година - за да се усети положителният ефект от вдигането на лихвите в световен мащаб. ЕЦБ от месеци заявява готовността си да повиши лихвените проценти до достигането на неутрални стойности. 

Неутралният или още познат като реален лихвен процент предоставя еталон за лихвения процент, при който икономическата активност достига пълния си потенциал и инфлацията се стабилизира. Отклонението на лихвените проценти от този неутрален лихвен процент определя дали предприетата парична политика е на затягане или разхлабване, обяснява на сайта си Световната банка.

Все повече се чуват и мнения, че сега ЕЦБ трябва да предприеме по-агресивни действия, като отиде по-далеч, за да укроти инфлационния натиск, предаде БТА. Централните банки трябва да повишат лихвите, защото "когато инфлацията е висока, това подкопава растежа, и засяга най-тежко най-бедните части от населението", е препоръчала Георгиева. 

Запитана колко дълго очаква централните банки да продължат с лихвените увеличения, директорът на МВФ прогнозира, че "до 2024 г. ще достигнем до момента, в който централните банки ще видят отражението на своите действия. Ползите ще дойдат, но те не са мигновени, това изисква малко търпение от обществото".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Аз пък
    Тиебапуткатамайна, Сталино!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари