Кристалина Георгиева: Икономиката на България ще се забави

0
Това показват прогнозите на Световната банка
Това показват прогнозите на Световната банка

Бежанската криза зависи от борбата с бедността в Африка, подчерта временният изпълнителен директор на Световната банка

Безработицата у нас е малко над 5%, което на практика означава пълна заетост. Проблем обаче продължава да бъде липсата на квалифицирана работна ръка

България отбелязва стабилен, макар и по-бавен икономически растеж. Това заяви временният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Икономиката на България ще се забави до 3% при първоначално планиран по-голям растеж, показват прогнозите на Световната банка.

Те бяха представени в специално интервю за българските медии от главния изпълнителен директор на институцията Кристалина Георгиева. Основната причина е забавяне на растежа в глобален мащаб.

Основният дебат, който в момента се води от акционерите в Световната банка, включително в България, е дали забавянето на икономиката е временно и ще приключи още догодина или става въпрос за по-сериозна криза.

"Какво означава темата за забавяне на растежа когато говорим за бедността? Лоша новина. Това, което трудно се постига с по-висок растеж е още по-трудно да се постигне с нисък растеж. Чест прави на България че правителство, след правителство държи много ниско дълговото бреме, това ѝ помага, но при други страни може да е сериозен проблем", каза Георгиева.

"Безработицата у нас е малко над 5%, което на практика означава пълна заетост. Проблем обаче продължава да бъде липсата на квалифицирана работна ръка. Световната икономика може да се възстанови през следващата година, но трябва да бъдат преодолени търговските конфликти, да има яснота около Брекзит и редица държави да подобрят финансовата си дисциплина. България също е потърпевша от икономическото забавяне и борбата с бедността в Африка, защото, ако Африка остане бедна, потокът на бежанци към Европа ще продължи".

Кристалина Георгиева участва в пролетната сесия на банката и на Международния валутен фонд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари