Кримските татари в Русенско обезпокоени от обстановката в Крим

0
Кримските татари в Русенско обезпокоени от обстановката в Крим

"Ние, кримските татари, които живеем в Република България с гордост носим българско и европейско гражданство и сме дълбоко обезпокоени от опасния развой на събитията в Крим."

Това се казва в декларация на базираното в Русе сдружение на кримските татари „АСАБАЙ“

Под дулата на мракобесното руско оръжие е съставен нов парламент, състоящ се изцяло от кримски руски сепаратисти. Окупационните сили затвориха всички връзки на Крим с Украйна и света – по въздух, море и суша. Телевизионните и радиопредавания са поставени под тотален контрол. В нарушение на международното право и действащите украински закони е прието решение за определяне съдбата на Кримската автономия чрез референдум. Чуждестранната окупацията на Крим е форма на чутовен международен бандитизъм и тероризъм, изваден от арсенала на съветския империализъм, който показно се възражда“ пише в декларацията.

В нея живеещите в България кримски татари отправят апел към българската общественост, българското и европейските правителства за активна роля в мирното решаване на конфликта в Крим. Те изразяват тревога, че той носи в себе си потенциалната възможност да се разшири в регионален, дори в глобален мащаб и ще а има разрушителни последици за мира.

„Ние изразяваме нашата солидарност със събратята ни от Крим, с които имаме родови, езикови, религиозни, културни и вековни исторически връзки. Кримските татари никога няма да се откажат от своята историческа Родина- Крим!“, завършва декларацията на „АСАБАЙ“

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари