Кредитна спирала: "Взех един заем, за да върна друг"

0
В нея влизат предимно млади хора, посочват експерти
В нея влизат предимно млади хора, посочват експерти

В нея влизат предимно млади хора, посочват експерти

Все повече задлъжняваме. Българската народна банка отчита ръст на необслужените бързи кредити. В края на септември тази година те са с 23% повече спрямо 2021 година. Сумата на необслужените бързи кредити за периода е над 346 милиона лева, информира bTV.

В годината с рекордна инфлация небанковите кредитни институции са отпуснали 807 милиона лева повече заеми, отколкото през 2021 година.

Над 2/3 от бързите кредити са изтеглени от домакинствата, а близо 96% са с цел „потребление“. Най-често задълженията са със срок на погасяване 5 години.

От съображение за сигурност скриваме самоличността на този човек - един от многото, които влизат в спиралата на бързите кредити.

Посегнах към бързите кредити, може би от глупост. Стигна се дотам, че не можех да обслужвам вноските. Взимах един кредит, за да върна друг и така се завъртях с над 10 бързи кредита“, споделя той.

Последно мъжът тегли 1500 лева. Остава без работа и се забавя още с първата вноска. Започват обаждания и посещения от кредиторите.

Непознати лица дойдоха в жилищния вход на етажа, разлепиха с лепенки цялата входна врата на съседа по погрешка, а не моята. И квадратен сантиметър да няма на нея, написаха моето име и думата „забава“.

Мъжът търси съдействие и в полицията, а специалисти съветват, ако прибегнем до бърз кредит да теглим малка сума.

Ако изтеглим 300-400 лева ние ги връщаме още на първата заплата или максимум на втората. Бързите кредити, освен че се теглят бързо, трябва и да се върнат бързо“, съветва кредитният консултант Тихомир Тошев.

В кредитната спирала влизат предимно млади хора, отчитат експерти.

Първото нещо е да се свържем с кредитора си и да разберем какви са възможностите да отсрочим заема си, за да догорим по-ниска вноска, която в момента ние поносима“, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията за управление на вземанията.

Експертите съветват да се внимава с харчовете по време на празници, тъй като тогава кредитните институции отчитат бум на търсенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари