Красимир Вълчев: Учителска заплата трябва да бъде 120% от средната за страната

0
Учителската професия е съзидателна професия, тя е професия на бъдещето
Учителската професия е съзидателна професия, тя е професия на бъдещето

Учителската професия е съзидателна професия, тя е професия на бъдещето.

Много професии ще изчезнат в следващите години, но не и учителската. Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев в предаването „120 минути“ по bTV.

„Апелирам към родителите да научат децата си да уважават родителите си, защото имаме една обща мисия – да направим децата знаещи и можещи“, призова министърът.

По думите му средната учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната.

"Основната задача на учителя е да се подготви за час, да мотивира децата за учене, т.е. чисто учебната и възпитателната част. За съжаление, живеем в свят, в който има мащабни предизвикателства, свързани с възпроизводството на неграмотността. Това предполага много повече работа с родителите, която учителите не могат да свършат сами", каза Красимир Вълчев.

По думите му в това трябва да се включат както родителите, така и институциите, но вече са изтървани няколко поколения.

"Ограничихме отпускането на семейни и социални помощи, за по-дълго време се спират дори и енергийните помощи. Помощите за първи клас ще се дават на две части, като втората ще бъде обвързана с посещаемостта в училище. Назначили сме и над 200 медиатори", обясни още министърът на образованието.

Той съобщи още, че тази година първокласниците ще са над 60 000. За външното оценяване министърът посочи, че това не е матура или елиминаторен изпит. Той служи само за целите на анализа на системно ниво – на ниво училище и отделен ученик, каза просветният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари