Крадците на ток нямат проблеми с парите

1
Нямали проблеми със сметките на ромските квартали, заявиха от ЕВН
Нямали проблеми със сметките на ромските квартали, заявиха от ЕВН Снимка: Дарик / Архив

Крадците на ток нямат проблеми с парите и обикновено имат нелош бизнес, показват наблюденията на експертите от ръководството на „Електроразпределение ЮГ“ при ЕВН, от където са категорични, че от години нямат проблеми със събираемостта в населените с компактни ромски маси квартали в градовете.

За шестте месеца на т.г. на територията, обслужвана от електроразпределителното дружество  са отчетени 7704,8 мегаватчаса открадната енергия на стойност 1 268 000 лв, което било доста под кражбите за същия период на м.г., пише Монитор.

Най-голямо е снижението, с около 14 на сто в Старозагорска област – за 304 800 лв, ръст имало обаче в Бургас и Черноморието. Според изпълнителния член на съвета на директорите Костадин Величков причината за ръста била в увеличения брой на електромерите с дистанционно отчитане, които на минутата показвала къде има злоумишлена намеса. В Старозагорско този вид измервателни уреди бяха поставени преди няколко години и крадците се убедили, че нямат големи шансове.

Продължават обаче посегателствата над кабелните мрежи и съоръженията – за полугодието са инкасирани 1 360 000 лв загуби от тази „дейност“.

От септември започва монтирането на автоматични електромери на територията на Чирпан и околните селища, с ускорени темпове ще се работи в тази посока и в Бургаска област. От дружеството отчитат 5-процентов ръст на товарите в промишлеността, най-голям е приносът на икономическа зона „Тракия“ и в промишлената зона на Бургас. Засега не се налага изграждането на допълнителна подстанция за новата икономическа зона „Загоре“ в Стара Загора, там обаче ще бъдат положени подземни кабели, за да бъде подсигурена енергия за потенциалните ползватели.

Близо 1 млн лв се инвестират в полагането на 7 километра  подземни кабели към площадката на някогашния азотноторов завод, намеренията са по този начин  да бъде подсигурено сигурно захранване и на околните села.

До края на т.г. дружеството ще направи само на територията на старозагорска област инвестиции в размер на 8,4 млн лв, сред допълнително захранените с подземни кабели ще бъде и индустриалната зона на Казанлък. Предвидени са 13,6 км нови електропроводи „средно“ напрежение , 9,8 км елпроводи „ниско“ напрежение“ и 27 нови трафопоста. От „Електроразпределение ЮГ“ се похвалиха че за 13 години са снижили технологичните си загуби от 19,5 на 8,2 %, след излизането на борсата 1 процент загуби се равнявал на 12 млн лв.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари